Agricultorii români vor putea primi noi despăgubiri de la UE pentru cantitățile nevândute de fructe și legume

Agricultorii români vor putea primi noi despăgubiri de la UE pentru cantitățile nevândute de fructe și legume
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 aug 2016

Producătorii agricoli din România vor putea primi noi despăgubiri de la Comisia Europeană pentru nevânzârea a până la 3.000 de tone de fructe și legume proaspete, din cauza embargoului impus de Rusia Uniunii Europene, a anunțat marți Ministerul Agriculturii.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Comisia Europeană a prelungit măsurile de sprijin excepțional cu caracter temporar suplimentar pentru producătorii din sectorul  fructe și legume, ca urmare a prelungirii embargoului impus de Federația Rusă produselor agroalimentare ale Uniunii Europene, scrie News.ro.

“Cantitatea maximă de produse repartizată României este de 3.000 tone. Măsura pentru care se acordă sprijin financiar este retragerea de pe piață”, arată un comunicat al Ministerului Agriculturii.

Sprijinul financiar se va acorda pentru 1.500 tone de fructe - mere, pere, prune, fructe de tip bacă, struguri de masă proaspeți, piersici și nectarine - și pentru 1.500 tone de legume - roșii, castraveți, morcovi, varză albă și varză roșie, ardei gras, conopidă, broccoli, ciuperci din genul Agaricus.

„La propunerea Organizației Interprofesionale Prodcom legume fructe (OIPA), un solicitant poate beneficia de maximum 750 tone din cantitatea totală repartizată fiecărui sector, respectiv legume/fructe”, precizează ministerul.

Băncile au depus peste 150 de sesizări la CCR privind darea în plată; cele mai multe aparțin Raiffeisen și Bancpost CITEȘTE ȘI Băncile au depus peste 150 de sesizări la CCR privind darea în plată; cele mai multe aparțin Raiffeisen și Bancpost

Termenul limită de solicitare a retragerilor de pe piață este 15 septembrie 2016 pentru legume și 15 octombrie 2016 pentru fructe. Dacă până la 15 octombrie nu s-au solicitat cantitățile stabilite, pentru cantitatea rămasă disponibilă pot fi depuse cereri de către orice beneficiar, până la atingerea plafonului de 3.000 de tone.

Produsele și cantitățile au fost stabilite ținând cont de propunerile Organizației Interprofesionale Prodcom legume fructe (OIPA), dar și în urma analizei privind sprijinul primit de către producătorii agricoli din sectorul fructe și legume în perioada 2014 - 2015 pentru aceste măsuri excepționale.

De asemenea s-a avut în vedere și recomandarea Curții de Conturi Europene (ECA) cu privire la combaterea risipei alimentare și de a pune accent pe evitarea acesteia, printr-o proporție mare a produselor distribuite gratuit față de cele distruse, precizează Ministerul Agriculturii.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul agriculturii
despagubiri