Cumpărătorii de terenuri agricole au rămas și anul trecut atrași de județul Timiș, unde sunt în continuare, conform datelor analizate de Profit.ro, cele mai multe tranzacții. În Constanța, însă, au fost raportate cinci dintre cele mai scumpe loturi vândute în 2018, chiar dacă județul de la malul mării ocupă locul cinci după volumul de contracte generate. Constănțenii Dumitru și Stelian Caraman sunt autorii celei mai mari tranzacții din 2018.
Ministerul Agriculturii și-a dat avizul final pentru 21 tranzacții cu terenuri agricole mai mari de 30 de hectare în 2018. Acestea cumulează o suprafață totală de aproape 1.100 de hectare, iar prețul mediu de tranzacționare a fost de circa 5.500 de euro/hectar. Cel mai scump și cel mai mare teren, format din două parcele a câte 50 de hectare fiecare, a fost cumpărat chiar la finalul anului trecut la un preț de 3,1 milioane lei, adică circa 670.000 de euro. Terenul este situat în comuna Ciocârlia din județul Constanța și a fost achiziționat de Dumitru și Stelian Caraman, prin producătorul de cereale și fructe Agroserv Trading, de la milionarul Cătălin Marius Bucur, proprietarul Brise Group, unul dintre cei mai importanți traderi români de cereale și furnizori de materii prime pentru fermieri.
Bucur, creditat de revista Capital cu o avere de 35-38 milioane de euro, deține o rețea de silozuri cu o capacitate de stocare de 350.000 de tone și cultivă 13.000 de hectare de teren în Banat și Dobrogea.
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Până la încheierea acestei tranzacții între constănțeni, cel mai scump teren era unul cumpărat încă din martie 2018 și care a coborât pe locul doi. Este vorba despre un lot în suprafață de 85,4 hectare care a fost cumpărat la un preț de 2,56 milioane lei, adică circa 558.000 euro. Terenul este situat în comuna Voiteg din județul Timiș și a fost achiziționat de Corvin-Petru Mateiu, prin firma sa Agro Nevada Tim, de la Simona-Nicoleta Morariu.
Cumpărătorul este unul dintre cei mai mari producători agricoli din Banat, cu un portofoliu de terenuri de peste 8.500 de hectare. El a fost autorul celei mai mari tranzacții cu teren arabil din România în anul 2015, când a cumpărat 142,2 hectare tot în comuna Voiteg la un preț de 1,3 milioane euro. Ulterior, Mateiu a mai cumpărat 260 de hectare de teren în aceeași localitate pentru care a plătit 2,4 milioane euro.
Cea mai mare tranzacție a anului trecut are o valoare mai mică cu aproape 60% față de cel mai mare contract semnat în 2017. În septembrie 2017, Ministerul Agriculturii își dădea avizul final pentru vânzarea a șapte terenuri agricole învecinate, în suprafață totală de circa 385 hectare, la un preț de 1,6 milioane euro. Pământul, amplasat în comuna Stoicănești din județul Olt, era deținut de investitorul austriac S+B Gruppe prin firma Agro Company și a fost cumpărat de firma Marget Aby&Pau, deținută în mod egal de Paulian Marius Preoteasa și Geta Preoteasa. Prin această mișcare, austriecii au renunțat la agricultură în România.
Totuși, achiziția Agroserv Trading, din decembrie anul trecut, nu a fost realizată la cel mai mare preț pe hectar. Cunoscuta antreprenoare Ardenița Medințu a cumpărat un teren de 32 de hectare în Arad, executat silit de Marfin Bank, la un preț record de 16.625 euro/hectar. Gheorghe și Ardenița Medințiu sunt cunoscuți ca posesorii primei firme înregistrate în Arad. Complexul comercial Jackson Bazar din centrul Aradului, deținut de soții Medințiu, este una dintre cele mai mari afaceri antreprenoriale din municipiu. Ca preț total de vânzare, această tranzacție este pe locul trei în top.
Mai puține tranzacții
Ministerul Agriculturii, care are obligația să raporteze vânzările mai mari de 30 de hectare, a înregistrat anul trecut 21 de astfel de tranzacții. Spre comparație, un an mai devreme, ministerul raporta 33 de contracte de vânzare.
Tendința descendentă este vizibilă și în evoluția numărului de tranzacții cu terenuri agricole înregistrată de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI). Volumul tranzacțiilor cu terenuri agricole s-a diminuat cu peste 8% în 2018, comparativ cu 2017, în tendință cu evoluția generală descendentă a tranzacțiilor cu apartamente și case.
Anul trecut au fost tranzacționate la nivel național peste 117.000 de loturi de teren. În luna martie s-au vândut cele mai multe, respectiv 13.848 de terenuri, urmată de luna mai, cu 13.501 de loturi, și luna februarie, cu peste 12.000 de contracte de vânzare înregistrate la cadastru.
CITEȘTE ȘI Legea zootehniei, promulgată de președintele IohannisCele mai multe parcele au fost înstrăinate în județul Timiș, unde proprietarii de terenuri agricole au încheiat circa 9.400 de tranzacții de vânzare-cumpărare în 2018, echivalentul a 8% din numărul total de loturi agricole vândute în această perioadă la nivel național, potrivit datelor ANCPI analizate de Profit.ro. Luna în care bănățenii au vândut cel mai mare volum de pământ a fost aprilie, adică 1.289 de loturi, dublu față de volumul de tranzacții încheiat în luna august.
Topul județelor cu cel mai mare număr de tranzacții cu terenuri agricole încheiate în 2018 este completat pe locul doi de Dolj, cu circa 6.900 tranzacții, Arad, cu aproximativ 6.700 de terenuri vândute, Galați, cu 5.400 de vânzări, și Constanța, cu 5.200 de tranzacții. Practic, primele cinci județe din top acoperă aproape 29% din numărul de terenuri agricole vândute în 2018 la nivel național.