Analiză: Prețul grâului a crescut cu aproape 50%, cel al porumbului este mai mult decât dublu. Românii ar putea fi nevoiți să aloce un buget mai mare pentru pâine

Analiză: Prețul grâului a crescut cu aproape 50%, cel al porumbului este mai mult decât dublu. Românii ar putea fi nevoiți să aloce un buget mai mare pentru pâine
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 apr 2021

Față de aceeași perioadă a anului trecut, prețul grâului a crescut cu aproape 50%, în vreme ce prețul porumbului este mai mult decât dublu.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Pentru România, vestea ar putea fi una bună pentru sectorul agricol, care a avut anul trecut un an foarte slab, de doar 3,8% din PIB. Pe de altă parte, de prețurile ridicate ar beneficia fermierii care au ținut recolta, deși o bună parte au ales să o lichidizeze înainte de valul recent de majorare a prețurilor. Pe de altă parte, pentru consumatori, deja apăsați de o tendință de accentuare a inflației, nu este o veste prea bună, explică Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România.

Dacă ar ajunge roboții să dea consultanță, ce vor mai face oamenii? Despre viitorul consultanței, ce cred liderii PwC (III) CITEȘTE ȘI Dacă ar ajunge roboții să dea consultanță, ce vor mai face oamenii? Despre viitorul consultanței, ce cred liderii PwC (III)

România, pe locul 1 în UE la consumul de pâine, are șanse mari să beneficieze, în continuare, de cel mai mic preț din Uniune, aflat, potrivit Eurostat, cu 47% sub media europeană, doar că asta nu va însemna că românii nu ar fi nevoiți să se obișnuiască să aloce un buget mai mare pentru pâine, patiserie sau chiar cozonac.

Prețul cerealelor la bursa din Chicago se află în creștere accelerată. Dinamica a fost oglindită și în Europa, pe bursa MATIF. De la începutul lunii, creșterea porumbului (în SUA) depășește 21%, iar a grâului, 19%. Trendul era deja clar definit atunci când Departamentul American pentru Agricultura (USDA) a anunțat suprafețe plantate cu porumb sensibil mai reduse față de așteptări.

Studiu EY: Companiile raportează scăderi ale cifrei de afaceri, însă doar 19% și-au revizuit politica de prețuri de transfer CITEȘTE ȘI Studiu EY: Companiile raportează scăderi ale cifrei de afaceri, însă doar 19% și-au revizuit politica de prețuri de transfer

Stocurile globale au fost, de asemenea revizuite în scădere la raportul din aprilie, în timp ce China, în dorința de a-și reface efectivele de porci, devastate anterior de boală, importă cantități record de cereale. De la începutul anului, comenzile au atins 15.7 milioane  tone, cea mai ridicată cantitate din ultimii 26 de ani. Potrivit unor  informații neconfirmate oficial și indicate de Bloomberg, ar putea fi vorba de noi achiziții ale Chinei, de peste 1 milion de tone cereale.

În condițiile în care nivelul de acoperire de stocuri finale/cerere a ajuns la un foarte coborât, speculatorii au considerat că este cazul să acumuleze poziții de creștere, la un moment dat volumul acestora reprezentând 169% din stocurile finale. 

VIDEO Profit TV - Să ajutăm business-ul. Ionuț Nedea, Litoralulromanesc.ro: Statul trebuie să promoveze destinațiile românești pentru turiștii români și străini. Exceptarea măsurii de purtare a măștii la plajă CITEȘTE ȘI VIDEO Profit TV - Să ajutăm business-ul. Ionuț Nedea, Litoralulromanesc.ro: Statul trebuie să promoveze destinațiile românești pentru turiștii români și străini. Exceptarea măsurii de purtare a măștii la plajă

Grâul a atins luni, 26 aprilie, cel mai înalt nivel de după februarie 2013. Deși presiunea este mai redusă față de porumb, variațiile sunt, totuși, semnificative, suficiente încât să propulseze indicele materiilor prime agricole în cel mai rapid ritm din ultimii ani, atât în varianta DBA (Invesco), cât și în cea BAS (Bloomberg).

În condițiile în care, mai ales în țările cu un venit mic pe cap de locuitor, coșul zilnic include o pondere ridicată a alimentelor, impactul asupra prețurilor se resimte mai ales în țările mai sărace. 

Un nou raport esențial pentru piață va fi publicat în SUA pe 12 mai. Dacă piața nu se va ajusta până atunci sau curând după aceea, ar putea deveni dificil de evitat un risc mărit de scumpire a produselor din grâu și porumb, inclusiv a pâinii și mălaiului. Cu toate acestea, fenomenul cotațiilor mai ridicate la cereale precum grâul și porumbul este global, astfel că este posibil și ca prețurile relative să se păstreze, arată analiza.

viewscnt
Afla mai multe despre
claudiu cazacu
grau
paine