Atenționat de CE, ministrul Mediului pleacă la Bruxelles cu promisiuni că transporturile de lemne vor fi monitorizate prin GPS, iar traseul fiecărui arbore va fi urmărit

Atenționat de CE, ministrul Mediului pleacă la Bruxelles cu promisiuni că transporturile de lemne vor fi monitorizate prin GPS, iar traseul fiecărui arbore va fi urmărit
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 feb 2020

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a anunțat, miercuri, mai multe măsuri pentru stoparea tăierilor ilegale de arbori, printre acestea aflându-se urmărirea traseului fiecărui arbore, monitorizarea transporturilor de materiale lemnoase prin intermediul GPS și fotografierea transporturilor de lemne. Ministrul dorește și modificarea Codului silvic astfel ca transportul materialelor lemnoase fără documente să devină infracțiune.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Anunțul vine însă în contextul în care tot astăzi Comisia Europeană a avertizat România pentru exploatări forestiere ilegale, arătând că autoritățile nu au fost în măsură să verifice efectiv operatorii și să aplice sancțiuni, iar inconsecvențele din legislație nu permit autorităților să verifice cantități mari ilegale.

Costel Alexe a declarat, într-o conferință de presă, că vineri va merge la Bruxelles și va avea întâlniri cu comisarul de mediu, urmând să prezinte cu acest prilej măsurile care vor fi luate pentru limitarea tăierilor ilegale de arbori, arată news.ro.

"Vineri mă voi deplasa la Bruxelles unde voi avea întâlnire tete-a-tete cu comisarul de mediu și evident îi voi spune ce ne angajăm să facem, ce am început în aceste trei luni de când conducem ministerul și cum vom reuși să limităm și să stopăm tăierile ilegale din România”, a spus ministrului Mediului.

El a anunțat că una dintre măsuri va urmărirea traseului fiecărui arbore din pădurile țării.

"O să facem acest lucru prin sistemul informațional integrat de urmărire a materialului lemnos – SUMAL-ul. În câteva luni, pentru că am avut discuții nenumărate și întâlniri și cu conducerea STS-ului și cu echipa comună de la Ministerul Mediului privind implementarea și operaționalizarea cât mai rapidă a SUMAL-ului. Pentru că l-am găsit într-un stadiu incipient, ne-am asumat ca până la jumătatea anului, în iunie 2020 îl vom operaționa. SUMAL-ul va permite monitorizarea transporturilor de materiale lemnoase prin intermediul GPS, cu o periodicitate de până la cinci minute, accesul în timp real la evidența electronică a intrărilor/ieșirilor de materiale lemnoase din depozite cu confirmări de primire online, fotografierea transporturilor de lemne – trei fotografii pentru fiecare transport, automatizarea calculelor referitoare la volume și cantitățile din camioane”, a explicat ministrul.

O altă măsură anunțată de Costel Alexe o reprezintă urmărirea prin satelit a tăierilor ilegale de arbori.

EXCLUSIV Proprietarul Superbet, fondatorul Țuca Zbârcea & Asociații, deținătoarea Paloma Tours, dar și fiul fostului director regional IFC intră în afacerea Holde Agri Invest. Plasamentul pentru bursă - inițiat CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Proprietarul Superbet, fondatorul Țuca Zbârcea & Asociații, deținătoarea Paloma Tours, dar și fiul fostului director regional IFC intră în afacerea Holde Agri Invest. Plasamentul pentru bursă - inițiat

Ministrul a spus că în prezent transporturile sunt controlate "în orb".

"Acum controlăm în orb. Dacă prindem pe cineva bine, dacă nu, înseamnă că nu am avut noroc”, a spus Alexe.

Acesta a anunțat că se pregătesc modificări importate la Codul silvic. Astfel, transportul materialelor lemnoase fără documente specifice va deveni infracțiune.

Ministrul Mediului a acuzat faptul că "grupuri de interese au avut în fruntea ministerului oameni care să le servească”.

El a susținut că unu din cinci apeluri la 112 în care este semnalat un transport ilegal este confirmat.

"Cred că cetățenii sunt singurii care s-au implicat în ultimii ani în stoparea tăierilor ilegale dn România”, a spus ministrul.

EXCLUSIV Circa 150 de români vor să-și anuleze vacanța în China din cauza Coronavirus, dar ANAT îi avertizează: Hotelierii chinezi și companiile aeriene nu vor avea disponibilitatea să le returneze banii. Statul român să-i despăgubească! Reacția MEEMA CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Circa 150 de români vor să-și anuleze vacanța în China din cauza Coronavirus, dar ANAT îi avertizează: Hotelierii chinezi și companiile aeriene nu vor avea disponibilitatea să le returneze banii. Statul român să-i despăgubească! Reacția MEEMA

Costel Alexe a precizat că a introdus o suprafață de mii de hectare în catalogul pădurilor virgine.

"În momentul de față, în cele trei luni de când sunt la minister, a fost introdusă o suprafață de câteva mii de hectare în catalogul pădurilor virgine”, a afirmat ministrul Mediului, menționând că astăzi sunt 8.000 de hectare de păduri virgine și 22.000 de hectare de păduri cvasi-virgine.

Alexe a spus că speră să nu se ajungă "să fim nevoiți să plătim sancțiuni pentru nepăsarea și neimplicarea celor care au condus ministerul”, el afirmând că răspunsurile primite de Comisia Europeană din partea României pe acest subiect "nu au convins”.

"Sper ca prin acțiunile pe care le luăm să convingem Comisia Europeană că suntem un minister și un guvern de bună credință. (...) Dacă nu ar fi fost Comisia Europeană imaginați-vă că toate aceste probleme de mediu pe care le avem astăzi, indiferent de ce probleme vorbim, ar afecta mult mai mult populația acestei țări. Noroc că avem Comisia Europeană care ne-a mai tras din când în când de mânecă”, a mai spus Alexe.

Comisia Europeană îndeamnă România să pună în aplicare în mod corect Regulamentul UE privind lemnul (EUTR), care interzice firmelor din sectorul lemnului să producă și să introducă pe piața UE produse obținute din bușteni recoltați în mod ilegal. CE a trimis o scrisoare de punere în întârziere și a acordat termen de o lună petru remedierea problemelor.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
comisia european
exploatări forestiere