Capacitatea de depozitare a cerealelor din România a crescut cu 34% în ultimii cinci ani, până la 23,3 milioane tone

Capacitatea de depozitare a cerealelor din România a crescut cu 34% în ultimii cinci ani, până la 23,3 milioane tone
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 oct 2016

Jucătorii din agricultura românească au făcut investiții importante în spații de stocare a producției, astfel că, în ultimii cinci ani, capacitatea de depozitare a cerealelor a crescut cu circa 34%, până la 23,3 milioane de tone în prezent, arată datele transmise de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), la solicitarea News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În 2012, capacitatea de depozitare a cerealelor din România a fost de 17,4 milioane de tone, astfel că, în medie, capacitatea de depozitare a crescut cu 7,4% pe an.

Potrivit ministerului, județele cu cea mai mare capacitate de depozitare autorizată sunt Timiș, Constanța, Călărași, Ialomița, Teleorman, Brăila și Dolj.

“În prezent la nivelul întregii țări, există un număr de 4.874 depozite autorizate pentru semințele de consum, cu o capacitate totală de 23.349.996 tone, din care 11.237.568 tone în silozuri și 12.112.428 tone în magazii”, se arată în răspunsul formulat de MADR.

Deși spațiul de depozitare a crescut în ultimii ani, fermierii susțin că acesta nu este nici acum suficient, din cauza dezechilibrului proprietății asupra spațiilor de stocare.

Astfel, deși spațiile de depozitare au crescut puternic și par suficiente pentru a stoca întreaga producție de cereale a României, în realitate mare parte din depozite aparțin traderilor și doar o mică parte producătorilor.

Bloomberg: Rusia devine o superputere a cerealelor, susținută de explozia exporturilor de grâu CITEȘTE ȘI Bloomberg: Rusia devine o superputere a cerealelor, susținută de explozia exporturilor de grâu

Cei mai mari traderi de cereale, care dețin cele mai mari depozite pentru grâne din România, sunt ADM România Trading, Ameropa Grains, Cargill Agricultura, Nidera România, Glencore Protein România sau Brise Group.

În 2015, grupul american ADM România Trading a înregistrat o cifră de afaceri de 536 milioane de euro, în creștere cu 3,4% față de 2014. Însă, anul trecut compania a înregistrat pierderi de 2,6 milioane de euro. Americanii dețin depozite de cereale în Bacău, Buzău, Caraș -Severin, Neamț și Olt.

Ameropa Grains România este parte a grupului de companii Ameropa Elveția. Aceasta din urmă deține în România atât combinatul de îngrășăminte Azomureș, cât și Chimpex, unul dintre cei mai mari operatori din Portul Constanța, cu o capacitate de 350.000 de tone.

Anul trecut, elvețienii au obținut afaceri de 533 de milioane de euro și un profit de 3,1 milioane de euro.

În același timp, compania americană Cargill administrează 18 silozuri care au o capacitate totală de peste o jumătate de milion de tone în județele Arad, Bacău, Brașov, Buzău, Dâmbovița, Galați, Hunedoara, Olt, Prahova, Teleorman, Timiș și Vaslui. Anul trecut, Cargill a înregistrat afaceri de 470 de milioane de euro. Americanii au 270 de angajați în România.

Un alt jucător important este compania chineză Nidera, cu activități în Vâlcea și Teleorman. Compania a înregistrat afeceri de 351 de milioane de euro și un profit de 2,2 milioane de euro.

Grupul elvețian Glencore, care operează în România prin societățile Glencore Protein România, Romsiloz Cereale, Cerealcom Brăila și Comcereal Brăila, are un volum estimat de tranzacții locale sezoniere ce se ridică la circa 1,4 milioane de tone, cifră ce acoperă aproximativ 6% din recolta totală de cereale, semințe și boabe oleaginoase a României.

Elvețienii se bazează pe piața românească pe o rețea de silozuri dispuse în special în sudul țării. Anul trecut, compania a avut un rulaj de 282 milioane de euro și un profit 2,7 milioane de euro.

Compania Brise Group deține deja depozite în care poate stoca 350.000 de tone de cereale, la care se adaugă alte depozite închiriate de la terți cu o capacitate de 150.000-200.000 de tone.

Trader-ul a înregistrat o cifră de afaceri de peste 222 de milioane de euro în 2015, în scădere cu 25% față de anul precedent, pe fondul declinului prețurilor la cereale și al cererii modeste venite din piața internațională.

Anul trecut, producția totală adunată din principalele culturi - grâu, orz, orzoaică, ovăz, floarea-soarelui, porumb și rapiță - a fost de 21 de milioane de tone, aproape cât capacitatea spațiilor de depozitare din 2015, de 22,3 milioane de tone.

Anul acesta, capacitatea de depozitare a crescut cu 4,6% față de 2015 și a ajuns la 23,3 milioane de tone, dar în același timp s-a majorat și producția obținută de agricultori.

Producțiile agricole medii la hectar au crescut în acest an la aproape fiecare din principalele culturi în România, potrivit datelor centralizate la nivelul Ministerului Agriculturii.

Producția de rapiță a României s-a majorat în acest an cu 38%, până la 1,26 milioane tone, iar producția de orz a urcat cu 24,5%, la 1,33 milioane tone.

Însă datele cele mai spectaculoase sunt cele privind producția de grâu și secară, care s-a majorat în acest an cu 5,5%, ajungând la 8.428.604 tone, un nivel-record istoric.

Totuși, producțiile-record obținute de agricultorii români nu se traduc și în câștiguri pe măsură, pentru că cei mai mulți sunt nevoiți, ca și în anii anteriori, să își vândă mare parte din producție imediat după recoltă, atunci când prețurile sunt cele mai mici.

Fermierii spun că, în prezent, prețurile sunt la nivelul anului 2015, însă cheltuielile agricultorilor au crescut cu până la 10% , iar cei care vând la prețul actual reușesc cu greu să-și acopere cheltuielile.

viewscnt
Afla mai multe despre
cereale
siloz
madr