Cel mai mare exportator de nuci din România concediază zeci de oameni

Cel mai mare exportator de nuci din România concediază zeci de oameni
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 apr 2024

România este cel mai mare producător de nuci din Europa, conform datelor Eurostat, depășind Grecia, Franța și Spania. Iar trei companii sunt în topul exportatorilor din România.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Deținută de concernul turc Tiryaki Holding, firma Lidya Walnuts, cel mai mare exportator de nuci din România, are sediul în comuna Mărăcineni-Argeș, la câțiva kilometri de Pitești, și a anunțat zilele trecute disponibilizări colective la AJOFM Argeș.

Berlinul oprește vânzarea terenurilor din fosta Germanie de Est CITEȘTE ȘI Berlinul oprește vânzarea terenurilor din fosta Germanie de Est

Potrivit Adevărul, în total, 57 de persoane vor fi concediate.

Firma Lidya Walnuts avea în 2022 un număr de 128 de angajați, conform datelor obținute de la Registrul Comerțului. Și tot în 2022, firma din Mărăcineni a înregistrat o cifră de afaceri de 110,6 milioane de lei și pierderi de 5,6 milioane lei. În 2021, firma Lidya Walnuts a avut o cifră de afaceri de 88,9 milioane lei și un profit de 5,2 milioane lei, conform informațiilor de la Ministerul Finanțelor.

Firma colectează, prelucrează, sortează și ambalează miez de nucă, pe care îl exportă în zeci de țări, în frunte cu Chile, Statele Unite ale Americii și China.

Tiryaki Holding, compania din Turcia ce deține Lidya Walnuts, este unul dintre cei mai mari furnizori din lume de miez de nucă și a fost creată în 1965.

Monica Macovei, condamnată la șase luni de închisoare cu supendare pentru accidentul de la Mangalia. Decizia nu este definitivă CITEȘTE ȘI Monica Macovei, condamnată la șase luni de închisoare cu supendare pentru accidentul de la Mangalia. Decizia nu este definitivă

La ora actuală, România este cel mai mare producător de nuci din Europa, depășind țări precum Grecia, Franța și Spania și având o producție medie de 60.000 de tone anual. Iar o parte importantă din producția de nuci din țara noastră merge la export.

Aflată pe locul al doilea după Lidya Walnuts în topul exportatorilor de nuci din România, firma Zamzam International din București a avut o cifră de afaceri de 64,4 milioane lei și pierderi de 572.984 lei.

Firma Transilvania Nuts din satul Drâmbar, județul Alba, se situează pe locul trei în topul exportatorilor de nuci și a înregistrat în 2022 o cifră de afaceri 64,1 milioane lei, având un profit de 1,1 milioane lei.

50.000 de hectare cultivate cu nuci, în sudul României

La ora actuală, în România există aproximativ 50.000 de hectare cultivate cu nuci, cele mai multe plantații fiind concentrate în sudul României. Iar plantațiile cu nuci sunt unele profitabile, având în vedere că producția la hectar poate ajunge până la 10 tone, iar prețul unei tone de miez de nucă poate ajunge și la 40.000 de lei, adică aproximativ 8.000 de euro.

ANUNȚ Vin primele cireșe românești. La ce preț vor fi puse pe piață CITEȘTE ȘI ANUNȚ Vin primele cireșe românești. La ce preț vor fi puse pe piață

Majoritatea plantațiilor de nuci din România sunt deținute de mici fermieri, însă grație interesului comercial tot mai mare pentru producția de nuci, în special de când sunt disponibile subvențiile europene pentru pomii fructiferi, culturile pe suprafețe mari s-au înmulțit.

Cultivatorii de nuci primesc plăți de sprijin regulate, însă nu există programe guvernamentale specifice pentru sprijinirea lor. Subvențiile acoperă anumite costuri de plantare, sisteme de susținere, pregătirea solului, precum și asigurarea împotriva grindinei și a inundațiilor.

Finanțarea europeană poate acoperi până la 50 la sută din valoarea investiției, până la un milion de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
nuci
tiryaki holding
lidya walnuts