Parlamentul European votează pentru indicarea pe etichete a originii mierii

Parlamentul European votează pentru indicarea pe etichete a originii mierii
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 apr 2024

Parlamentul European a votat în favoarea unor măsuri care să faciliteze identificarea originii mierii, informează dpa.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Cu 603 voturi pentru, 9 împotrivă și 10 abțineri, europarlamentarii au aprobat regulile negociate cu omologii lor din statele membre ale Uniunii Europene și convenite la sfârșitul lui ianuarie. Pentru a intra în vigoare, noile reglementări trebuie adoptate în fiecare din cele 27 de țări, scrie Agerpres.

Producția de carne de porc a crescut CITEȘTE ȘI Producția de carne de porc a crescut

Până acum, amestecurile de miere trebuiau etichetate doare în privința originii - din UE sau din afara Uniunii. Pe viitor va trebui indicată proporția provenienței din fiecare țară. Legislația urmărește de asemenea interzicerea amestecului mierii naturale cu produse false.

Sunt permise însă unele excepții: statele din UE pot opta pentru indicarea pe etichetă doar a primelor patru proporții; pe ambalajele care conțin mai puțin de 30 de grame de miere se pot prescurta cu ajutorul unui cod numele țărilor de origine.

După acordul din ianuarie, Comisia Europeană a anunțat că noile reguli vor permite și introducerea unor metode analitice pentru detectarea mierii cu adaos de zahăr. Se va introduce și o metodă standardizată de identificare a originii; în principiu, aceasta este posibilă prin analiza polenului din miere. Comisia consideră că măsurile vor permite combaterea fraudelor.

Parlamentul European a adoptat și reguli noi pentru produsele din fructe, inclusiv sucurile și gemurile. Sucurile de fructe vor putea fi etichetate "cu conținut redus de zahăr" dacă a fost eliminat cel puțin 30% din zahărul pe care îl conțin natural și nu se vor putea adăuga îndulcitori.

Pentru gemuri, pe viitor va fi obligatorie folosirea a cel puțin 450 de grame de fructe la un kilogram de produs.

viewscnt
Afla mai multe despre
parlamentul european
miere