Cererea de cartofi este destul de redusă; obiceiurile de consum s-au schimbat

Cererea de cartofi este destul de redusă; obiceiurile de consum s-au schimbat
scris 14 nov 2023

Cererea de cartofi de consum este destul de redusă, iar prețul nu este unul satisfăcător, chiar dacă producătorii din Harghita au obținut recolte bune în acest an.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Directorul Direcției pentru Agricultură Harghita, Romfeld Zsolt, a declara că "piața nu prea funcționează și nu este cerere mare", prețul unui kilogram de cartofi de consum la producători variind între 1 leu și 1,7 lei/ kg, scrie Agerpres.

 Producția de carne de pasăre a României s-a majorat CITEȘTE ȘI Producția de carne de pasăre a României s-a majorat

În ceea ce privește producătorii care au contracte cu rețelele mari de magazine, aceștia vând cartofii cu 1,35 lei/ kg, ei asigurând și ambalarea, dar prețul ajunge să fie mult mai mare pe rafturile supermarketurilor.

Romfeld Zsolt consideră că cererea nu este una ridicată întrucât obiceiurile de consum ale oamenilor s-au schimbat, aceștia preferând să cumpere cantități mici, doar cât au nevoie, și să nu mai depoziteze cartofi pentru iarnă, așa cum se întâmpla în trecut.

"Obiceiurile de consum s-a schimbat. Având în vedere că tot anul se găsesc cartofi pe piață, consumatorii s-au limitat la cantitățile zilnice și pentru câteva zile, nu pentru depozitare de iarnă până în primăvară. E și mult mai comod și cheltuielile de depozitare sunt eliminate din punctul de vedere al consumatorului. Acum, cheltuielile de depozitare cad strict în sarcina producătorului. Comercianții iau cantitățile tot pe termen scurt, cât e vandabil", a explicat Romfeld Zsolt.

El a adăugat că, în această perioadă, producătorii își fac calcule ce suprafețe să cultive în primăvara anului viitor.

"În momentul actual se fac iarăși calcule pentru suprafețele care urmează să fie înființate în primăvara anului 2024. Calculele se fac în funcție de cererea actuală și posibilitățile de anul viitor, având în vedere și prețurile de imputuri, fiecare trebuie să facă devize tehnologice, devize privind calculul prețurilor, deci oamenii caută motivare ca să producă mai departe", a precizat șeful Direcției Agricole Harghita.

Acesta consideră că prețul kilogramului de cartofi este unul mic, raportat la cheltuielile de înființare a culturii în anul 2024 și că optim ar trebui să fie de 2 lei/kg.

Digi Communications – profit net de 40 milioane euro la 9 luni CITEȘTE ȘI Digi Communications – profit net de 40 milioane euro la 9 luni

Suprafața cultivate cu cartofi a fost de aproape 7.000 hectare în Harghita, din care 4.500 de hectare cartofi pentru piață, iar restul în gospodării individuale și pe suprafețele mai mici.

Producția a fost satisfăcătoare, spun specialiștii, cu o medie de 22 tone la hectar, dar existând și vârfuri de 40 tone la hectar.

În ultimii ani, suprafața cultivată cu cartofi în județul Harghita a înregistrat o scădere constantă, producătorii mici preferând să cultive numai pentru consumul familiei, după ce au constatat că această cultură nu are rentabilitate pe suprafețe reduse.

viewscnt
Afla mai multe despre
cartofi
harghita