China cumpără cantități mari de grâu din Franța și Australia

China cumpără cantități mari de grâu din Franța și Australia
Profit.ro
Profit.ro
scris 31 oct 2023

China urmează să importe cantități record de grâu din acest an, din cauza pagubelor provocate de precipitații recoltei sale interne, iar aceste achiziții vor susține prețurile globale, care au scăzut cu peste 25% în acest an, susțin mai mulți traderi consultați de Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Cel mai mare producător și consumator mondial de grâu, China a cumpărat în luna octombrie aproximativ două milioane de grâu din noua recoltă a Australiei, cu livrare începând din luna decembrie, au dezvăluit sursele citate de Reuters. De asemenea, începând din septembrie, China și-a rezervat aproximativ 2,5 milioane de tone de grâu din Franța, cu livrare în perioada decembrie-martie, au mai spus sursele care au ținut să sublinieze că este vorba de volume neobișnuit de mari pentru acest moment al anului, scrie Agerpres.

DOCUMENT Război la graniță: Cum se încearcă fluidizarea traficului feroviar de marfă din portul Constanța, supraaglomerat de Ucraina. Penalități financiare pentru întârzieri CITEȘTE ȘI DOCUMENT Război la graniță: Cum se încearcă fluidizarea traficului feroviar de marfă din portul Constanța, supraaglomerat de Ucraina. Penalități financiare pentru întârzieri

Per total, importurile de grâu ale Chinei în 2023 ar urma să ajungă la 12 milioane de tone, depășind precedentul record de 9,96 milioane de tone înregistrat în 2022, iar valul de achiziții este așteptat să se prelungească și în 2024, susțin doi traderi de la Singapore. "China are probleme cu calitatea recoltei de grâu în acest an iar Australia, care este principalul furnizor de grâu al Chinei, va avea o recoltă mult mai mică", a spus unul din traderi care lucrează la o companie internațională care vinde grâu în China. "Chinezii cumpără tot ce put și cât mai curând posibil. În cele din urmă livrările vor deveni limitate, în special cele provenind din Australia", a mai spus traderul.

Autoritățile de la Beijing au informat că recolta de grâu a scăzut în acest an cu 0,9% până la 134,5 milioane de tone, aceasta fiind prima scădere în ultimii șapte ani, din cauza precipitațiilor abundente care au afectat culturile tocmai înainte de recoltare. Deși autoritățile de la Beijing nu au oferit estimări referitoare la calitatea recoltei de grâu din acest an, potrivit traderilor aproximativ 25 de milioane de tone, sau 20% din recolta de grâu a Chinei din acest an, a fost afectată de ploi. O parte din acest grâu afectat de ploi va putea fi utilizat doar ca nutreț pentru animale sau pentru a fi amestecat cu grâu de calitate ridicată din import înainte de a fi procesat în făină.

Datele vamale arată că în perioada ianuarie-septembrie 2023, importurile de grâu ale Chinei au crescut cu 53,6% în ritm anual până la 10,17 milioane de tone, dintre care 6,4 milioane de tone din Australia și 1,8 milioane de tone din Canada. Însă aceste cifre nu includ și comenzile cu livrare ulterioare, precum recentele achiziții de grâu american.

Marcel Ciolacu : Am început construcția bugetului pentru 2024. Program Rabla pentru tractoare CITEȘTE ȘI Marcel Ciolacu : Am început construcția bugetului pentru 2024. Program Rabla pentru tractoare

Potrivit traderilor, achizițiile mari de grâu australian ale Chinei ar putea forța importatorii rivali, precum Indonezia și Japonia, să caute surse alternative de aprovizionare din America de Nord și regiunea Mării Negre.

Achizițiile de grâu ale Chinei au stabilizat prețurile mondiale, susține un trader de la Singapore. "Însă ne așteptăm ca prețurile să crească în viitor, când China va începe să cumpere cantități mai mari de grâu de calitate ridicată din SUA iar livrările din Australia se vor reduce", a estimat traderul.

Având în vedere recolta de grâu mai mică a Australiei, traderii și analiștii susțin că este posibil ca China să importe cantități semnificativ mai mari de grâu din Franța în lunile următoare.

viewscnt
Afla mai multe despre
china
grau