Comisia Europeană a modificat normele privind ajutoarele cu valoare redusă pentru sectorul pescuitului și acvaculturii

Comisia Europeană a modificat normele privind ajutoarele cu valoare redusă pentru sectorul pescuitului și acvaculturii
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 oct 2023

Comisia Europeană a adoptat o modificare a Regulamentului privind ajutoarele cu valoare redusă pentru sectorul pescuitului și acvaculturii (cunoscut și ca "Regulamentul de minimis în domeniul pescuitului"), care scutește ajutoarele cu valoare redusă de controlul ajutoarelor de stat, deoarece se consideră că acestea nu afectează concurența și schimburile comerciale de pe piața unică, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

"Normele revizuite privind ajutoarele de stat vor reduce sarcina administrațiilor naționale și vor facilita accesul la ajutoare cu valoare redusă. În plus, întreprinderile de prelucrare a produselor pescărești vor beneficia și ele, de acum, de normele privind ajutoarele cu valoare redusă aplicabile întreprinderilor prelucrătoare din alte sectoare", a declarat comisarul responsabil cu politica în domeniul concurenței, Didier Reynders.

VIDEO PROFIT LIVE Iulia Ghiță, co-fondator Zitamine: Tocmai am închis runda. Procesul de fundraising nu a fost ușor. Este aproape un full time job CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT LIVE Iulia Ghiță, co-fondator Zitamine: Tocmai am închis runda. Procesul de fundraising nu a fost ușor. Este aproape un full time job

Modificarea Regulamentului de minimis în domeniul pescuitului adoptată miercuri include: creșterea plafonului ajutorului de minimis per întreprindere pe o perioadă de trei ani, de la 30.000 euro până la 40.000 euro, sub rezerva instituirii unui registru național central; numai producția primară de produse din pescuit și acvacultură va face în continuare obiectul Regulamentului de minimis în domeniul pescuitului, în timp ce prelucrarea și comercializarea acestor produse vor fi reglementate de Regulamentul de minimis general; recalcularea așa-numitelor "plafoane naționale" (sumele cumulate maxime ale ajutoarelor de minimis care pot fi alocate per stat membru) care au fost actualizate pe baza unor date mai recente referitoare numai la producția primară de produse din pescuit și acvacultură; anumite operațiuni excluse din sfera de aplicare a Regulamentului de minimis în domeniul pescuitului vor fi permise în mod excepțional în regiunile ultraperiferice ale UE, pentru a facilita modernizarea navelor mici și pentru a răspunde preocupărilor în materie de siguranță din aceste regiuni; prelungirea valabilității Regulamentului de minimis revizuit în domeniul pescuitului până la 31 decembrie 2029, scrie Agerpres.

Comisia a început revizuirea normelor privind ajutoarele de minimis în sectorul pescuitului și acvaculturii în 2019, prin publicarea unei foi de parcurs pentru evaluare. Evaluarea cadrului privind ajutoarele de stat pentru acest sector a fost efectuată în paralel cu o evaluare a impactului, pentru a colecta informații suplimentare despre domeniile în care sunt necesare îmbunătățiri. Procesul de revizuire a inclus consultări publice și discuții cu părțile interesate și cu autoritățile naționale. În special, în ianuarie 2022, Comisia a invitat toate părțile interesate să prezinte observații cu privire la modificarea Regulamentului de minimis în domeniul pescuitului. Statele membre au fost, de asemenea, consultate în cadrul reuniunilor din martie și septembrie 2022 și din mai 2023.

În decembrie 2022, Comisia a adoptat un pachet de norme revizuite privind ajutoarele de stat pentru sectoarele agriculturii, silviculturii, pescuitului și acvaculturii. Pentru pescuit, Comisia a adoptat un nou regulament de exceptare pe categorii [Regulamentul (UE) 2022/2473], a aprobat noi orientări sectoriale (Orientările privind ajutoarele de stat în sectorul pescuitului și acvaculturii, adoptate ulterior la 17 martie 2023) și a prelungit cu un an Regulamentul de minimis în domeniul pescuitului [Regulamentul (UE) 2022/2514]. 

viewscnt
Afla mai multe despre
pescuit
acvacultura