Consumatori de pâine din întreaga lume vor suporta costul războiului dintre Rusia și Ucraina

Consumatori de pâine din întreaga lume vor suporta costul războiului dintre Rusia și Ucraina
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 mar 2022

Invazia Rusiei în Ucraina, una dintre cele mai mari producătoare de grâu din lume, a dus prețurile grâului la maxime ale ultimilor 14 ani, forțând consumatorii de pâine să suporte costul, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Invazia Rusiei din 24 februarie a împiedicat grav comerțul din porturile Mării Negre, ducând la creșterea prețurilor de referință la grâu la bursa din Chicago cu 40% și împingând și amplificând mai mult inflația alimentară globală, care era deja la cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani, scrie News.ro

Ce costuri presupun investițiile în acțiuni din SUA ca Tesla sau Apple, din România? Atenție la alegerea brokerului: comision zero nu înseamnă gratis! CITEȘTE ȘI Ce costuri presupun investițiile în acțiuni din SUA ca Tesla sau Apple, din România? Atenție la alegerea brokerului: comision zero nu înseamnă gratis!

Întreruperea aprovizionării din Rusia și Ucraina, care reprezintă împreună 30% din exporturile mondiale de grâu și 20% din exporturile de porumb, va eroda securitatea alimentară pentru milioane de oameni, Orientul Mijlociu și Africa de Nord fiind deosebit de vulnerabile din cauza dependenței lor de importuri, a spus Julie Marshall, purtătorul de cuvânt al Programului Alimentar Mondial.

Prețurile petrolului și gazelor au crescut, de asemenea, din cauza sancțiunilor împotriva Rusiei, în timp ce costurile de transport și ale materiilor prime precum oțelul au crescut deja din cauza defecțiunilor lanțului de aprovizionare legate de pandemie.

Chiar și consumatorii din două dintre cele mai mari țări cultivatoare de grâu din lume, Canada și Statele Unite, plătesc prețul.

"Din nefericire pe termen scurt și mediu, inflația alimentară și costul produselor de panificație în Statele Unite vor crește mai mult. Acest lucru va afecta cel mai mult pe cei mai vulnerabili din societatea noastră", a declarat Robb MacKie, președinte și director executiv al Asociației Brutarilor Americani.

Cu săptămâni înainte de cea mai recentă creștere a prețului grâului, Calgary Italian Bakery din Alberta a crescut prețurile cu 7% pentru a ține pasul cu costurile asociate cu seceta canadiană de anul trecut și cu inflația prețurilor la făină și drojdie. Acum, Louis Bontorin, coproprietar al afacerii de familie veche de 60 de ani, se teme că va trebui să crească din nou prețurile semnificativ, odată ce își va epuiza stocurile de făină care îi ajung pentru patru până la cinci luni.

”Acest lucru ar putea fi cu adevărat, cu adevărat devastator. Pâinea este unul dintre elementele fundamentale, esențiale și aceasta este partea grea. Încercați să luați doar ceea ce aveți nevoie, dar știți și ce efect (are prețul mai mare) are asupra consumatorului. Puterea de cumpărare a tuturor este erodată”, a spus Bontorin.

Emanuel Poștoacă, Nordis Group: Oferim servicii complete, la cel mai înalt standard, pentru turiști, proprietari și investitori CITEȘTE ȘI Emanuel Poștoacă, Nordis Group: Oferim servicii complete, la cel mai înalt standard, pentru turiști, proprietari și investitori

Amenințarea la adresa aprovizionării cu grâu din cauza invadării Ucrainei de către Rusia a fost exacerbată de o scădere a stocurilor globale ale exportatorilor importanți.

Livrările din Uniunea Europeană, Rusia, Statele Unite ale Americii, Canada, Ucraina, Argentina, Australia și Kazahstan urmează să scadă la un nivel minim din ultimii nouă ani, de 57 de milioane de tone, până la sfârșitul sezonului 2021/22, potrivit datelor International Grains Council (IGC).

Unele companii de morărit au semnat contracte cu fermierii în toamna anului trecut pentru grâul pe care îl folosesc în prezent, ceea ce le protejează deocamdată de prețurile mari legate de războiul dintre Rusia și Ucraina.

Dar o firmă a spus că odată ce se va confrunta cu aceste costuri mai mari, va trebui să le transmită brutarilor care îi cumpără făina.

"Va fi obligatoriu. Ori plătiți costul mai mare, ori nu vă luați făina", a spus firma, care a cerut să nu fie numită din cauza sensibilității situației.

”Nu cred că populația generală are vreo idee despre cu ce fel de repercusiuni se va confrunta”.

După invadarea Rusiei, telefonul președintelui Rogers Foods, Joe Girdner, a început să sunte. Brutarii care cumpără făină de la cele două mori ale sale din Columbia Britanică caută acum să-și asigure aprovizionarea pentru o perioadă mai lungă de timp decât înainte, de teamă că prețurile ar putea escalada și mai mult. Este o problemă și pentru morar. Livrările de grâu de primăvară erau deja mici din cauza secetei de anul trecut, iar acum cumpărătorii globali, care depindeau de proviziile din regiunea Mării Negre, pot apela la Canada pentru grâu și pot concura cu morile interne, a spus Girdner.

”Este o îngrijorare foarte mare. Și povestea adevărată va fi dacă această situație va dura”, a spus Girdner despre războiul dintre Rusia și Ucraina.

viewscnt
Afla mai multe despre
paine
grau
ucraina