Cotațiile la grâu au crescut după atacurile Rusiei în regiunea Dunării

Cotațiile la grâu au crescut după atacurile Rusiei în regiunea Dunării
Profit.ro
Profit.ro
scris 23 aug 2023

Cotațiile la grâu au urcat miercuri, îndreptându-se spre a doua zi de creștere consecutivă, după ce Rusia a atacat din nou cu drone regiunea Odesa, din sudul Ucrainei, unde aparate kamikaze fără pilot Shahed, de fabricație iraniană, au lovit infrastructura dedicată producției și transferului de produse destinate exportului și au avariat silozuri de grâne, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Cei mai importanți experți în domeniu vor participa la Maratonul Vinului, programat să fie organizat de PROFIT NEWS TV pe 31 august, cu sprijinul Un Vin pe Zi

Totodată, dronele ruse au vizat și regiunile Dunării, unde s-a produs un incendiu la o instalație de stocare a grânelor. Este cel mai recent atac asupra căilor navigabile vitale pentru ca exporturile Ucrainei să ajungă pe piețe, în condițiile în care porturile de la Marea Neagră sunt închise, scrie Agerpres.

VIDEO Misiune istorică - India a aselenizat cu succes. Sonda Vikram a ajuns pe suprafața Lunii CITEȘTE ȘI VIDEO Misiune istorică - India a aselenizat cu succes. Sonda Vikram a ajuns pe suprafața Lunii

La bursa de cereale de la Chicago, cotațiile futures la grâu au crescut miercuri cu 0,6%, chiar dacă recoltele mari ale unor producători majori, inclusiv Rusia, au pus presiune pe piață anul acesta, prețurile fiind cu 20% mai scăzute față de decembrie 2022.

Transportul fluvial devine din ce în ce mai important pentru exporturile de cereale ucrainene. Din porturile ucrainene la Dunăre plecau circa un sfert din exporturile de cereale înainte de retragerea Rusiei, luna trecută, din acordul mediat de ONU pentru exportul cerealelor via Marea Neagră. Ulterior porturile au devenit principala rută de export, cerealele fiind trimise pe barje în portul românesc la Marea Neagră Constanța, pentru a pleca mai departe.

Conform unui raport al firmei de consultanță UkrAgroConsult, peste 60% exporturile de cereale ucrainene se realizează pe Dunăre, restul fiind pe calea ferată sau cu camioane. 

viewscnt
Afla mai multe despre
cereale
grau