Creșterea semnificativă a prețurilor la produsele agricole s-a oprit în 2023

Creșterea semnificativă a prețurilor la produsele agricole s-a oprit în 2023
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 ian 2024

Primele estimări privind evoluția, în 2023, a prețurilor la produsele agricole în UE indică o schimbare de la creșterile semnificative care au caracterizat perioada 2021 - 2022. În 2023, prețul mediu al produselor agricole în ansamblu a crescut în UE cu 2%, comparativ cu anul precedent, în timp ce prețul mediu al bunurilor și serviciilor consumate în prezent în agricultură a scăzut cu 5%, arată datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Creșterea modestă generală a prețului produselor agricole în ansamblu reflectă contrastele dintre produsele individuale. În timp ce s-au înregistrat creșteri semnificative de preț la uleiul de măsline (54%), la cartofi, inclusiv cartofii de sămânță (23%), porci (22%) și ouă (20%), o scădere substanțială (26%) a fost raportată la cereale (un indicator care acoperă grâul, orzul, porumbul, secara și ovăzul, precum și alte tipuri de cereale), scrie Agerpres.

DOCUMENT Combinatul de îngrășăminte din Turnu Măgurele al lui Ioan Niculae - scos din nou la vânzare. Planul de reorganizare CITEȘTE ȘI DOCUMENT Combinatul de îngrășăminte din Turnu Măgurele al lui Ioan Niculae - scos din nou la vânzare. Planul de reorganizare

În rândul mijloacelor de producție care nu au legătură cu investițiile, prețul mediu la îngrășăminte și amelioratori de sol a scăzut cu 23%, iar la lubrifianți cu 12%. Pe de altă parte a crescut cu 9% prețul mediu la produsele de uz fitosanitar și pesticide, un avans similar fiind la prețul pentru semințe și material săditor.

Seceta extinsă din 2023 a afectat nivelul producției agricole, inclusiv la cartofi, ceea ce a influențat prețurile în 24 de state membre UE, inclusiv România, înregistrându-se o creștere a prețurilor la cartofi.

Cel mai rapid ritm de creștere a prețurilor a fost în Germania (49%), Slovacia (48%) și Croația (44%). Scăderi au fost în Belgia (minus 18%), Cipru (minus 14%) și Austria (minus 4%). În România, creșterea a fost de 21,53%.

Anul trecut, prețurile la îngrășăminte au fost mai scăzute decât în 2022 în 22 de state membre UE (din cele 26 pentru care sunt disponibile datele). Cel mai rapid ritm de scădere a prețurilor a fost în Luxemburg (minus 46%), Suedia (minus 41%) și Finlanda (minus 39%). În contrast, prețurile au fost mai ridicate în Cipru (14%), Malta (9%), Grecia (6%) și România (3%). 

viewscnt
Afla mai multe despre
produse agricole
pret