Criza fructelor și legumelor din Marea Britanie ar putea dura încă o lună

Criza fructelor și legumelor din Marea Britanie ar putea dura încă o lună
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 feb 2023

Britanicii s-ar putea confrunta cu o penurie roșii, castraveți și ardei, timp de încă o lună, a anunțat guvernul, scrie Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ce așteptări au de la magazinele online din România clienții de pe piețele regionale de interes (Bulgaria, Grecia, Polonia, Slovacia și Ungaria), perspectivele economice ale comerțului online în anul 2023, răspunsurile pieței de curierat la cerințele tot mai specifice ale clienților, în contextul provocărilor anului, vor fi prezentate la Conferințele „Barometrul e-Commerce”, organizate de Profit.ro în parteneriat cu DPD România și devenite deja o tradiție. În acest an, conferința va fi organizată pe 7 martie, la Marriott Grand Hotel Bucharest, urmând să fie transmisă în direct și de PROFIT NEWS TV

Cel mai mare grup de supermarketuri din Marea Britanie, Tesco, a procedat precum rivalii Asda, Morrisons și Aldi și raționalizate vânzarea de fructe și legume. Asta după ce aprovizionarea cu marfă din sudul Europei și nordul Africii avut de suferit întrucât recoltele au fost afectate de vremea neobișnuită, scrie G4Media.ro.

FOTO Investiția austriacă gigant în tractoarele românești, pregătită spre lansare CITEȘTE ȘI FOTO Investiția austriacă gigant în tractoarele românești, pregătită spre lansare

Criza a fost exacerbată de o producție de iarnă mai redusă în serele din Marea Britanie și Olanda din cauza costurilor ridicate ale energiei, iar rețelele de socializare au fost inundate de imagini cu rafturile goale de fructe și legume din supermarketuri.

„Coegii mei, în urma discuțiilor cu retailerii din industrie, mă fac să cred că… situația va mai dura aproximativ două până la patru săptămâni”, a declarat Therese Coffey, ministrul Mediului, Alimentației și Afacerilor Rurale, în fața Parlamentului.

„Este important să încercăm să ne asigurăm că avem opțiuni alternative de aprovizionare”, a spus ea.

Asociația FEPEX a exportatorilor de produse proaspete din Spania a declarat că aprovizionarea cu legume ar trebui să se îmbunătățească în curând.

Unul dintre cei mai experimentați șefi de magazine din Marea Britanie a pus penuria pe seama lipsei de sprijin guvernamental care i-a împiedicat pe cultivatorii interni să compenseze recoltele slabe din străinătate.

Justin King, director al Marks & Spencer și a fost director general al Sainsbury’s timp de un deceniu până în 2014, a declarat că Marea Britanie este dependentă de importuri în această perioadă a anului, deoarece guvernul a ales să nu-i ajute pe cultivatorii britanici cu facturile la energie.

„Există o penurie reală, dar mai degrabă ne-am provocat singuri această problemă”, a declarat el pentru postul de radio BBC.

„Am fi putut alege să subvenționăm energia în această iarnă, așa cum am făcut pentru alte industrii”. King a mai spus că Brexitul a provocat perturbări semnificative, în timp ce legislatorii care au susținut retragerea Marii Britanii din blocul comunitar au respins sugestia că acesta ar fi responsabil pentru criza actuală.

Coffey a spus că britanicii ar putea dori să ia în considerare posibilitatea de a mânca în schimb napi cultivați în Marea Britanie.

Cu toate acestea, cultivatorii britanici de praz au spus gospodinelor să se pregătească pentru o penurie de produse cultivate în fermele din Marea Britanie.

viewscnt
Afla mai multe despre
marea britanie
legume