DOCUMENT Mierea falsificată crește alarmant. Un sfert din mierea controlată în România anul acesta - neconformă

DOCUMENT Mierea falsificată crește alarmant. Un sfert din mierea controlată în România anul acesta - neconformă
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 8 oct 2023

Dacă anul trecut la 36,5% dintre operatorii economici controlați în domeniul producției și comercializării mierii au fost constatate abateri de către inspectorii pentru protecția consumatorilor, anul acesta, doar în primele 3 luni, 50% dintre firmele verificate au avut abateri de la lege. În același timp, dacă anul trecut 22% din mierea controlată a avut probleme de conformitate, anul acesta, în doar 3 luni, 25% din cantitatea de miere verificată prezenta abateri.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Datele rezumă controalele efectuate în 2022 și 2023 pe piața comerțului cu miere.

De ce este important: 46% din mierea importată în Uniunea Europeană nu este miere autentică, deoarece nu respectă reglementările comunitare, potrivit unui studiu al Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF) și al Centrului Comun de Cercetare al UE, care ridică această cifră la 74% în cazul importurilor din China și 93% din Turcia. Studiul se bazează pe analiza a 320 de probe și ridică suspiciuni semnificativ față de un raport anterior care plasa la 14% stocurile care nu respectau Directiva Mierii. Țările analizate sunt: Belgia, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Lituania, Polonia, România, Spania, Suedia, Norvegia și Elveția.

Mai este bine de știut: După cum a relatat Profit.ro, asociațiile reprezentative românești din sectorul apicol au solicitat introducerea obligatorie pe etichetă a procentelor care compun mierea obținută prin amestec și care este vândută în acest mod, dar Ministerul Agriculturii, care pregătise un ordin de ministru în acest scop, a renunțat să promoveze modificarea regulilor de etichetare după ce Comisia Europeană nu a fost de acord.

Ministru, după anunțul reducerii posturilor din administrație: În mediul privat este o criză cumplită de locuri de muncă. Economia va fi recunoscătoare CITEȘTE ȘI Ministru, după anunțul reducerii posturilor din administrație: În mediul privat este o criză cumplită de locuri de muncă. Economia va fi recunoscătoare

În conformitate cu Planul Național Unic Integrat pentru România, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) desfășoară anual controale pentru verificarea modului de respectare a prevederilor legale referitoare la modul de comercializare, prezentare și publicitate a mierii și zaharurilor destinate consumului uman.

Astfel, în 2022 ANPC a controlat 167 de operatori economici de pe piața mierii, iar 61 dintre ei, adică 36,5%, au fost găsiți cu abateri. Anul acesta, până la începutul lunii aprilie, deci în primele 3 luni din an, ANPC a controlat 232 de operatori economici, iar la 116 dintre aceștia, adică la 50%, au fost înregistrate abeteri de la prevederile legale. 

În ce privește cantitatea de miere verificată, dacă în 2022 din 6.917 kg controlate, 1.526 kg, adică 22%, au avut abateri, în primele 3 luni din 2023, din 5.340 kg de miere verificată, 1.335 kg, adică 25%, a fost cu diferite abateri.  

DOCUMENT Mierea falsificată crește alarmant. Un sfert din mierea controlată în România anul acesta - neconformă

În consecință, în prima parte a acestui an, amenzile aplicate pentru abaterile constatate au fost de 461.000 lei, comparativ cu 163.900 lei pe tot parcursul anului trecut. 

Protecția Consumatorilor, prin analizele de laborator a probelor prelevate din rețeaua de comercializare a solicitat efectuarea analizelor privind: conținutul de zaharuri, conținutul de zaharoză și eventual prezența îndulcitorilor străini de natura mierii, conținutul de umiditate, activitatea diastazică și conținutu! de hidroximetilfurfural.

DOCUMENT - TAROM are cel mai mare grad de încărcare cu pasageri din ultimii 10 ani. ”Profitabilitate fără precedent în ultimii 15 ani!” CITEȘTE ȘI DOCUMENT - TAROM are cel mai mare grad de încărcare cu pasageri din ultimii 10 ani. ”Profitabilitate fără precedent în ultimii 15 ani!”

În anui 2022, conform acestor analize de laborator, s-a constatat că un sortiment de miere, produs în Franța, cu zona de recoltare America Latina și Europa și comercializat într-un lanț de supermarket-uri din România, era neconform.

Totodată, în primul trimestru al anului 2023, ANPC a participat, ca urmare a solicitării Direcției de Poliție Transporturi- Serviciul de Poliție Transporturi Maritime la o acțiune de control vizând un cunoscut producător român de miere, care furnizează produse pentru mari comercianți din România

Controlul a identificat mai multe loturi de miere provenite din China, iar analizele efectuate concluzionează, printre altele, că probele prelevate ”nu indică un adaos de zahar provenit din planta C4 (trestie sau porumb)” dar că ”cu toate astea, testul de profilare RMN arată un spectru atipic și indică o adăugare de zahar exogen prin referire la baza noastră de date de probe autentice.”

Pentru abaterile constatate la acest control, ANPC a aplicat amenzi contravenționale în valoare de 50.000 lei.  

În ce privește mierea din import, respectiv cantitățile masive de miere care au ajuns în țară din Ucraina și China, au determinat o scădere cu 35% a prețului mierii în ultimii trei ani.

viewscnt
Afla mai multe despre
miere
fals
falsifica
control
verifica
abateri
romania
conform
protecția
consumator