Termenul de interzicere a vânzării locuințelor consolidate la risc seismic de stat - redus substanțial. Guvernul va garanta credite cu dobândă zero pentru proprietarii care se împrumută

Termenul de interzicere a vânzării locuințelor consolidate la risc seismic de stat - redus substanțial. Guvernul va garanta credite cu dobândă zero pentru proprietarii care se împrumută
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 iul 2023

Proprietarii de locuințe cu risc seismic consolidate integral cu bani de la stat vor putea să vândă imobilele respective după 5 ani fără nicio obligație de restituire a sumelor cheltuite de la buget de stat pentru consolidare, potrivit unui proiect de lege promulgat de președinte. Aceștia au anulat astfel prevederea actuală din lege privind interdicția vânzării locuințelor timp de 25 de ani, dar aleșii au păstrat restricția de 10 ani în cazul consolidării din fonduri publice pentru spații de altă natură. Conform unei alte modificări, Guvernul va garanta creditele și suporta dobânda pentru proprietarii care se împrumută în vederea consolidării clădirilor cu risc seismic.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Profit News TV - Maraton Fonduri Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC Bank, Fabrica de Consultanță.
11 iunie - Medika TV - Maraton Sănătatea Aparatului Urinar
12 iunie - Profit News TV - Maraton Energie
13 iunie - Eveniment Profit.ro - Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

De ce este important: Conform legislației actuale, proprietarii care beneficiază de fonduri nerambursabile de la stat, prin Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic, nu își pot vinde locuințele consolidate în decurs de 25 de ani fără a restitui statului integral suma investită. Proprietarii de spații publice care beneficiază de fonduri de la stat au această restricție timp de 10 ani.

Finanțarea este nerambursabilă pentru persoanele fizice, iar pentru persoanele juridice este acordată sub forma unui ajutor de stat.

NOUA FORMĂ a interdicției cumulului pensie-salariu la stat: Bugetarii vor putea munci, doar pe salariu, 3 ani peste vârsta de pensionare. Vor fi însă excepții, începând cu demnitarii CITEȘTE ȘI NOUA FORMĂ a interdicției cumulului pensie-salariu la stat: Bugetarii vor putea munci, doar pe salariu, 3 ani peste vârsta de pensionare. Vor fi însă excepții, începând cu demnitarii

Acum, aleșii au adus o serie de amendamente legislației în vigoare, modificările urmând a primi votul final în Parlament, iar interdicția de vânzare pentru 25 de ani a fost redusă la doar 5 ani.

”Apreciem că în acest fel vom elimina aproape toate situațiile de proprietari care să refuze intervențiile din cauza perioadei foarte mari de interdicție la înstrăinare, similară cu un credit pentru o locuință nouă. Mai mult, chiar și în situația în care nu vor fi obținute nici majoritățile simple, statul poate interveni pentru protejarea celorlalți locatari, fără acordul unor proprietari, iar intervențiile nu vor putea fi considerate neconsituționale, existind un echilibru rezonabil între privarea de atribute ale proprietății și durata în timp a acestei restricții”, motivează aleșii modificarea, care urmează  a fi votată.

Aleșii au stabilit totodată că în Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic nu vor fi incluse doar clădirile care prezintă un regim de înălţime de minimum P+3 etaje şi minimum 10 apartamente.

”Spre exemplu în Centrul Istoric din București, cele mai multe clădiri aflate în clasa de risc seismic I, cu riscul cel mai mare la prăbușire, sînt clădiri sub 3 etaje, astfel că ele nu ar putea beneficia de finanțare”, este arătat.

De asemenea, decizia privind consolidarea imobilelor se va putea lua cu jumătate plus unu dintre proprietari

FOTO O lucrare de Adrian Ghenie vândută la Londra pentru aproape 1,5 milioane euro CITEȘTE ȘI FOTO O lucrare de Adrian Ghenie vândută la Londra pentru aproape 1,5 milioane euro

În plus față de fondurile alocate de la buget prin Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic, Guvernul va stabili un program de credite garantate de stat, cu dobândă zero pentru proprietari, în vederea consolidării imobilelor încadrate în clasele de risc seismic I și II, au mai decis aleșii.

Potrivit modificărilor adoptate: ”Asociațiile de proprietari sau proprietarii, definiți conform prevederilor Legii nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor, pot aplica pentru obținerea de credite garantate de stat în vederea reabilitării seismice a clădirilor. Statul garantează creditele de reabilitare seismică a clădirilor și achită dobânda aferentă acestor credite prin instituția mandatată de Ministerul Finanțelor”.

De creditele garantate de stat pot beneficia asociațiile de proprietari sau proprietarii care locuiesc în imobile încadrate în clasele de risc seismic RsI și RsII, mai stabilește proiectul.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
risc seismic
locuinte
consolidare
cutremur
bani
stat
vânzare
interzicere
25 ani
5 ani