Eurostat: România a înregistrat în 20 de ani cea mai mare scădere din UE a contribuției agriculturii la valoarea adăugată

Eurostat: România a înregistrat în 20 de ani cea mai mare scădere din UE a contribuției agriculturii la valoarea adăugată
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 oct 2016

România a înregistrat în perioada 1995-2015 cea mai mare scădere din UE a contribuției agriculturii la valoarea adăugată brută, de la 19,2% la 4,8%, potrivit datelor publicate joi de biroul european de statistică Eurostat.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Scăderi semnificative au avut loc și în Bulgaria (-8,6 puncte procentuale), Lituania (-7,5 puncte), Letonia (-5,7 puncte) și Irlanda (-5,4 puncte), scrie News.ro.

În schimb, ponderea administrației publice, apărării, educației, sănătății și activităților sociale în valoarea adăugată brută creată a crescut cel mai mult în România, de la 6,1% la 11,7%, respectiv cu 5,6 puncte procentuale, urmată de Grecia (+4,5 puncte), Bulgaria (+4,2 puncte). Scădere a consemnat doar Irlanda, de 4,9 puncte.

În 2015, industria a avut în România o contribuție de ușor peste 25% la valoarea adăugată brută creată în economie.

În ultimii 20 de ani, cea mai mare scădere a contribuției industriei la economia a avut loc în Malta, Letonia și Marea Britanie, Finlanda, Luxemburg și Belgia. Creșteri au avut loc în Irlanda, Ungaria, Bulgaria și Cehia, iar în Germania a stagnat.

La nivelul UE, contribuția industriei și cea a agriculturii la valoarea adăugată a scăzut în ultimii 20 de ani, cu 4 puncte procentuale, respectiv 1,1%, iar în cazul administrației publice a crescut ușor, cu 1,1 puncte.

FOTO Dezvoltatorii mallului de 60 milioane euro deschis astăzi lângă Piața Obor estimează 20.000 de vizitatori zilnic CITEȘTE ȘI FOTO Dezvoltatorii mallului de 60 milioane euro deschis astăzi lângă Piața Obor estimează 20.000 de vizitatori zilnic

În privința contribuției la totalul forței de muncă în economie în ultimii 20 de ani, aceasta a scăzut în cazul și agriculturii în toate statele membre.

În industrie, cele mai mari scăderi ale contribuției la forța de muncă au avut loc în perioada analizată în Malta, Slovenia, Luxemburg și Estonia și Marea Britanie.

În cazul administrației publice, apărării, educației, sănătății și activităților sociale, cele mai mari creșteri au fost înregistrate în România, de la 7,3% la 13,6%, Slovenia (+5,1 puncte), Luxemburg (+4,2 puncte), Grecia (+4,1 puncte) și Belgia (+4 puncte). Scăderi au avut loc în Bulgaria (-3 puncte), Letonia (+2,2 puncte), Slovacia (-2,1 puncte), Suedia, Italia și Lituania.

În sectorul agricultură, păduri și piscicultură, contribuția la forța de muncă din economia a scăzut în toate statele membre, cel mai mult în România, de la 42,4% la 26,6%, respectiv cu 15,8 puncte procentuale, urmată de Lituania (-9,5 puncte) și Ungaria (-8,1 puncte).

La nivelul UE, contribuția industriei la forța de muncă totală a scăzut cu 5,5 puncte, a agriculturii cu 3,9 puncte, iar cea a administrației publice a urcat cu 1,6 puncte.

viewscnt
Afla mai multe despre
agricultura
eurostat