Exporturile de flori din Olanda se prăbușesc, din cauza crizei

Exporturile de flori din Olanda se prăbușesc, din cauza crizei
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 iun 2020

Pandemia de coronavirus (COVID-19) a redus semnificativ exporturile Olandei de flori, acestea fiind printre cele mai cunoscute produse și importante produse de export ale țării, a anunțat Oficiul de Statistică, transmite DPA.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Exporturile olandeze de flori tăiate s-au redus cu 35% în aprilie, față de perioada similară din 2019, în timp ce exporturile de bulbi de flori au înregistrat un declin de 18%, arată datele oficiale, scrie Agerpres.

DECIZIE Modificări la Legea diminuării risipei alimentare: Contracte de donație mai simple, noi beneficiari și deduceri fiscale CITEȘTE ȘI DECIZIE Modificări la Legea diminuării risipei alimentare: Contracte de donație mai simple, noi beneficiari și deduceri fiscale

Totuși, exporturile olandeze de fructe și legume, o altă sursă importantă de venituri pentru micuța țară din nordul Europei, s-au menținut la un nivel ridicat, în pofida efectelor pandemiei.

În timp ce exporturile de legume au scăzut cu doar 1%, cele de fructe au crescut cu 2% în aprilie, față de perioada similară din 2019.

Oficialii de la Royal FloraHolland, cea mai mare firmă de licitații cu flori din lume, au anunțat recent că se așteaptă la pierderi masive în acest an, ca urmare a pandemiei.

În total, 35% din exporturile mondiale de flori și plante, în valoare de 6,2 miliarde euro pe an, treceau în mod normal prin Olanda, provenind în principal de la cultivatorii olandezi, dar și de la cei din Africa și America Latină.

Mai mulți cultivatori de lalele din Olanda au început să ia măsuri pentru a scăpa de stocurile excedentare, organizând vânzări de tip drive-by la prețuri reduse sau ocupându-se să trimită florile la spitale pentru a-i încuraja pe pacienți și lucrătorii din sectorul medical. Însă acestea sunt soluții locale și 85% din florile olandeze, în special lalele, sunt exportate.

Organizația Angajatorilor din Agricultură și Horticultură din Olanda (LTO) estima recent că pagubele pentru întregul sector agricol al țării se vor ridica la cinci miliarde de euro și i-a sfătuit pe fermieri, inclusiv cultivatorii de flori, să păstreze chitanțele și să filmeze atunci când recoltele lor ajung la gunoi. 

viewscnt
Afla mai multe despre
flori
olanda