Grecia propune un nou coridor alternativ pentru exportul cerealelor ucrainene, care ar trece prin România

Grecia propune un nou coridor alternativ pentru exportul cerealelor ucrainene, care ar trece prin România
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 oct 2023

Ministrul grec de externe, George Gerapetritis, a propus o "rută alternativă" pentru exportul de cereale din Ucraina: mărfurile ar putea fi transportate pe calea ferată din România și Bulgaria către porturile Alexandroupolis și Salonic, relatează Le Monde.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Gerapetritis ar fi făcut această propunere în cadrul reuniunii informale a Consiliului pentru Afaceri Externe al UE, desfășurată simbolic la Kiev, scrie News.ro.

FOTO Erste Bank a decis cine va fi viitorul CEO. Revenire surprinzătoare a \ CITEȘTE ȘI FOTO Erste Bank a decis cine va fi viitorul CEO. Revenire surprinzătoare a "prințului moștenitor", al treilea schimbat de grupul austriac în doar 4 ani, după plecarea lui Andreas Treichl

Nu este însă singura propunere pentru coridoare alternative care să permită exporturile ucrainene de produse alimentare, în condițiile în care rutele tradiționale de transport pe Marea Neagră nu mai funcționează din cauza amenințării ruse. Astfel, ministrul lituanian de externe a anunțat marți pe X că porturile țării sale vor fi deschise pentru cerealele ucrainene. În septembrie, premierul croat Andrej Plenkovic a oferit, de asemenea, posibilitatea ca țara sa să servească drept zonă de tranzit pentru mărfurile ucrainene.

În urma unei întâlniri cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan, Vladimir Putin a declarat la 4 septembrie că nu va reveni în acordul - susținut de ONU - care a funcționat timp de un an pentru Marea Neagră, permițând transporturile în siguranță de cereale ucrainene, cruciale pentru securitatea alimentară mondială.

Negociat în vara anului 2022 sub egida Turciei, acest acord a permis Ucrainei să exporte cereale (aproximativ 33 de milioane de tone) prin coridoare securizate în Marea Neagră. Moscova s-a retras din acest acord la 17 iulie și nu intenționează să revină la el, cel puțin până când cererile sale nu vor fi acceptate, în special aceea de a fi reconectată la sistemul internațional de plăți Swift.

Hotărâtă să își exporte cerealele fără aprobarea Moscovei, Ucraina a reușit, la sfârșitul verii, să facă să treacă mai multe nave printr-un nou coridor maritim, stabilit cât mai aproape de coastele României, Bulgariei și Turciei, fără nicio reacție din partea armatei ruse, care promisese să ia drept țintă orice navă comercială care va călători în Marea Neagră fără autorizația sa.

viewscnt
Afla mai multe despre
grecia
cereale
ucraina