Măsură propusă pentru toți agricultorii: Apa de irigații, folosită fără niciun fel de taxe

Măsură propusă pentru toți agricultorii: Apa de irigații, folosită fără niciun fel de taxe
scris 10 apr 2020

Pe durata stării de urgență precum și pe o perioadă de 6 luni de la încetarea acesteia, apele subterane utilizate pentru irigații pot fi folosite liber, fără plata contribuției specifice de gospodărire a apelor, prevede un proiect legislativ.

Inițiativa îi aparține senatorului PSD Marian Pavel, care arată că, în contextul pandemiei de coronavirus și instituirii stării de urgență, este evidentă necesitatea aplicării unor măsuri suplimentare pentru stimularea economiei naționale, agricultura fiind o ramură deosebit de importantă a acesteia.

Ministrul Agriculturii îi îndeamnă pe toți cei sănătoși să iasă la muncă pe câmp: ​Fiecare palmă de pământ trebuie lucrată! CITEȘTE ȘI Ministrul Agriculturii îi îndeamnă pe toți cei sănătoși să iasă la muncă pe câmp: ​Fiecare palmă de pământ trebuie lucrată!

”România ocupă o poziție importantă în ansamblul agriculturii europene, situându-se pe locul 6 în UE din perspectiva suprafeței agricole utilizate, însă este mult în urma altor țări europene din punctul de vedere al sistemului de irigații, în condițiile în care secetele afectează frecvent peste 50% din terenul agricol”, arată autorul proiectului.

Acesta amintește că încă din anul 2017, prin modificarea legislației specifice, au fost luate măsuri cu privire la scutirea de la plata tarifelor și suportarea cheltuielilor aferente asigurării unui nivel optim al apei pentru irigații la stațiile de punere sub presiune, încheindu-se contracte multianuale/sezoniere, din bugetul Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare.

Pe de altă parte, utilizatorii agricoli care folosesc apa subterană nu beneficiază de nicio facilitate cu privire la costurile aferente, pe care sunt obligați să le achite, Administrația Națională «Apele Române» fiind operator unic pentru resursele de apă subterană, mai arată inițiatorul.

Guvernul permite anumitor români să meargă la muncă în străinătate CITEȘTE ȘI Guvernul permite anumitor români să meargă la muncă în străinătate

Prin urmare, întrucât agricultura este un sector strategic al economiei românești și pentru a diminua afectarea culturilor de condițiile meteorologice impredictibile, inițiativa legislativă propune scutirea de la plata contribuției specifice de gospodărire a apelor a utilizatorilor de ape subterane pentru irigații, atât pe perioada stării de urgență, cât și pe o perioadă de 6 luni de la încetarea acesteia.

În cazul în care proiectul este adoptat de Parlament, Administrația Națională «Apele Române» este obligată să elaboreze, în termen de 10 zile de la intrarea în vigoare a legii, metodologia de aplicare, ce se aprobă prin ordin al conducătorului autorității publice centrale în domeniul apelor.

viewscnt
Afla mai multe despre
apa
irigatie
gospodarire
admjistratie
parlament
proiect