Ministerul Agriculturii: Alertă alimentară - specialități din grăsimi hidrogenate, frecvent utilizate în loc de produse din lapte

Ministerul Agriculturii: Alertă alimentară - specialități din grăsimi hidrogenate, frecvent utilizate în loc de produse din lapte
scris 8 feb 2019

Ministerul Agriculturii avertizeaază că, în urma controalelor care au vizat 180 de magazine și unități de producție din București și din alte 12 muncipii, s-a constatat că 40% dintre acestea utilizează în procesul de fabricație specialități pe bază de grăsimi hidrogenate și informează eronat consumatorii prin sistemul de etichetare că utilizează produse obținute din lapte.

"Au fost verificate 180 de unități (din care 85 patiserii, 17 Cofetării - laboratoare cofetărie, 47 pizzerii, 15 restaurante/catering, 11 unități de Fast Food, 5 magazine alimentare). Controalele s-au desfășurat în București și in municipiile reședință de județ precum Dâmbovița, Prahova, Buzău, Călărași, Giurgiu, Ialomița, Constanța, Tulcea, Brăila, Galați, Vrancea, Vaslui. Dintre acestea 73 de unități, reprezentând un procent de 40,5%, utilizează în procesul de fabricație specialități pe bază de grăsimi hidrogenate și informează eronat consumatorii prin sistemul de etichetare că utilizează produse obținute din lapte (brânză, cașcaval, unt, etc)", anunță Ministerul Agriculturii, care, împreună cu Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor și Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a reluat din 21 ianuarie activitățile de control desfășurate în anul 2018, pentru a evalua corectitudinea practicilor comerciale privind utilizarea grăsimilor hidrogenate în locul produselor exclusiv pe bază de lapte, informarea corectă a consumatorilor, depistarea, sancționarea și diminuarea fraudelor în domeniu, scrie News.ro.

Investițiile imobiliare din Europa Centrală și de Est au crescut. Perspectivele pentru acest an CITEȘTE ȘI Investițiile imobiliare din Europa Centrală și de Est au crescut. Perspectivele pentru acest an

Acțiunile se desfășoarăatât în Municipiul București cât și în toate municipiile reședință de județ și urmăresc în principal verificarea conformității denumirii produselor alimentare ce se comercializează, în raport cu înscrisurile de compoziție din sistemul de etichetare.

"Chiar dacă se constată o diminuare a fenomenului de substituire a produselor lactate cu specialități  obținute din grăsimi hidrogenate, în comparație cu amploarea fenomenului din anul 2018, neregulile majore persistă în detrimentul producătorilor autohtoni de lapte și produse derivate din lapte și pe linia informării corecte a consumatorilor", subliniază ministerul.

Au fost depistate și alte abateri precum comercializarea așa-zisei ,,Specialitate Bulgaria’’ drept Telemea de Bivoliță, Telemea de Capră și Telemea de Vacă, la prețuri cuprinse între 8,5 lei și 11 lei/kg, fenomen de substituire care, pe lângă  faptul că afectează imaginea producției autohtone, autentice și sănătoase, reprezintă practic și "o sfidare a consumatorilor", conform Ministerului Agriculturii.

Pentru nereguli precum dezinformarea consumatorilor și substituirea produselor procesate din lapte cu specialități pe bază de grăsimi hidrogenate, dar și cele privind încălcarea normelor igienico-sanitare  și siguranță alimentară, au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valoare totală de 661.219 lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul agriculturii
lapte