Ministerul Agriculturii vrea să le dea fermierilor 60 milioane euro în 2020 pentru programul privind cultivarea roșiilor

Ministerul Agriculturii vrea să le dea fermierilor 60 milioane euro în 2020 pentru programul privind cultivarea roșiilor
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 oct 2019

Ministerul Agriculturii vrea să le dea fermierilor 284,97 milioane lei (60 milioane euro) în 2020 drept ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a produsului tomate în spații protejate, arată un proiect de Hotărâre publicat pe site-ul ministerului și consultat de News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis prevăzute de prezenta hotărâre sunt în sumă de maximum 284,97 milioane lei, reprezentând echivalentul în lei al sumei de maximum 60 milioane euro, și se asigură (...) din bugetul repartizat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale", arată un proiect de Hotărâre publicat pe site-ul ministerului și consultat de News.ro.

PSD sare în ajutorul ministrului Agriculturii și vrea să permită vânătoarea de cormorani, specie protejată. Daea, anterior: Cormoranii în România fac baie în piscine. Nu se mai feresc de oameni! CITEȘTE ȘI PSD sare în ajutorul ministrului Agriculturii și vrea să permită vânătoarea de cormorani, specie protejată. Daea, anterior: Cormoranii în România fac baie în piscine. Nu se mai feresc de oameni!

Valoarea sprijinului financiar de ajutor de minimis care se acordă beneficiarilor este de 14.248,8 lei/beneficiar/an, care reprezintă contravaloarea în lei a 3.000 euro/beneficiar/an, la cursul de schimb de 4,7496 lei pentru un euro, stabilit de către Banca Centrală Europeană în data de 30 septembrie 2019.

Schema de ajutor de minimis se aplică pe întreg teritoriul României, în anul 2020. O suprafață de teren cultivată cu tomate în spații protejate poate face obiectul schemei de ajutor de minimis o singură dată pe an.

Programul de susținere a produsului tomate în spații protejate a început în anul 2017 și a continuat și în anii 2018 și 2019, datorită creșterii interesului cultivatorilor pentru această cultură, dar și datorită interesului tot mai mare al consumatorilor pentru tomatele proaspete autohtone.

În anul 2019 până în prezent, sunt înscriși în program un număr de 15.336 producători agricoli pentru ciclul I de producție, programul fiind în desfășurare.

Proiectul de act normativ arată că "se impune continuarea stimulării financiare a producătorilor agricoli cultivatori de tomate în spații protejate, pentru a realiza și valorifica producția în perioada foarte rece, atunci când există un mare deficit de legume proaspete din producția internă, acesta fiind acoperit în continuare de importuri. De asemenea, s-a constatat că în perioada de iarnă, datorită condițiilor climatice ale României, cheltuielile cu energie electrică, apă pentru irigat, fertilizare, tratamente fitosanitare, forța de muncă pentru menținerea culturii de tomate sunt considerabile, ceea ce face ca interesul și posibilitățile producătorilor de a cultiva în perioadele critice să fie redus".

Solicitanții trebuie să dețină o suprafață cultivată cu tomate în spații protejate de minimum 1.000 mp

De asemenea, pentru a se asigura securitatea alimentară a populației este nevoie de menținerea capacităților de producție locale și a unităților de procesare, evitând dispariția acestora, spun autorii proiectului.

Consiliul Concurenței: Hebe trebuie să asigure accesul la izvoarele terapeutice tuturor companiilor ce dețin facilități de cazare și bază de tratament balnear în stațiunea Sângeorz-Băi CITEȘTE ȘI Consiliul Concurenței: Hebe trebuie să asigure accesul la izvoarele terapeutice tuturor companiilor ce dețin facilități de cazare și bază de tratament balnear în stațiunea Sângeorz-Băi

Pentru a fi eligibili la aplicarea schemei de ajutor la cultura de tomate, solicitanții trebuie să îndeplinească următoarele criterii cumulative de eligibilitate: să dețină o suprafață cultivată cu tomate în spații protejate de minimum 1.000 mp, marcată la loc vizibil; să obțină o producție de minim 2 kg tomate/mp; să fie înregistrati în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu tomate în spațiile protejate în anul de cerere; să facă dovada producției realizate prin documente justificative privind valorificarea producției.

Pentru obținerea ajutorului de minimis, solicitanții înregistrați în Registrul unic pentru accesarea Programului de susținere a produsului tomate în spații protejate au obligația să depună la direcțiile pentru agricultură județene, respectiv a municipiului București documente justificative care să ateste comercializarea producției de tomate obținute din spațiile protejate, până la data de 27 decembrie 2020 inclusiv.

"Creșterea numărului de solicitanți în al doilea an de implementare arată interesul fermierilor pentru accesarea schemei. Totodată, s-a remarcat faptul că cei mai mulți producători beneficiari ai Programului se regăsesc în bazinele legumicole consacrate care asigură aprovizionarea cu tomate proaspete și de calitate pentru marile orașe", se arată în document.

Județele unde s-au înregistrat cei mai mulți beneficiari sunt: Olt, Galați, Giurgiu, Dolj, Buzău, Teleorman și Ilfov, corespunzătoare Regiunilor Sud-Vest Oltenia, Sud-Muntenia și Sud-Est.

Potrivit balanțelor comerciale, în sectorul legumicol, deficitul de producție la cultura de tomate cultivate în spații protejate se înregistrează cu precădere în perioada de iarnă datorită condițiilor climatice ale României.

În urma implementarii programului, în anul 2018 s-a realizat o producție de tomate de 884.751 tone, rezultând o creștere a producției totale de tomate cu 41% față de producția anului 2016. Totodată, balanța comercială a anilor 2017 și 2018 a evidențiat faptul că au scăzut importurile de tomate în perioadele reci ale anului, respectiv ianuarie - aprilie și decembrie, însă s-a constatat că în continuare este nevoie de o cantitate sporită de tomate proaspete pe piață în lunile critice: ianuarie, februarie, martie, aprilie și decembrie.

În anul 2017 au beneficiat de program un număr de 8.026 producători agricoli, din care înscriși în ciclul I de producție un număr de 4.397 producători.

Suma plătită în anul 2017 a fost de 108,2 milioane lei, echivalentul a 23,52 milioane euro.

În anul 2018 au beneficiat de program un număr de 15.712 producători agricoli, din care pentru ciclul I de producție un număr de 10.946 beneficiari au fost plătiți cu suma de 151,03 milioane lei, echivalentul a 32,83 milioane euro. Pentru ciclul II de producție, au fost 4.766 beneficiari care au fost plătiți cu suma de 65,76 milioane lei, echivalentul a 14,29 milioane euro.

La nivelul României, consumul de legume mediu anual pe locuitor se situează în jurul valorii de 158,5 kg, din care tomate 38,4 kg, ceea ce reprezintă 24,22% din consumul total de legume.

În vederea comercializării în comun a producției de tomate realizate precum și pentru asigurarea unui venit constant, în perioada 2017-2018 au fost constituite 36 cooperative pentru sectorul legumicol în județele Olt, Galați, Giurgiu, Dolj, Constanța, Ialomița, Teleorman, Bacau, Bihor, Cluj, Covasna, Mures, Neamt, Suceava, Vrancea și Ilfov. De asemenea, au fost recunoscute de Ministerul Agriculturii patru grupuri de producători în județele Bihor, Hunedoara, Ilfov și Giurgiu.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul agriculturii
rosii