Ministrul Agriculturii: Cormoranii sunt o problemă. Sunt proceduri pentru a schimba legislația în acest domeniu pentru a se reveni la vânătoarea de cormorani

Ministrul Agriculturii: Cormoranii sunt o problemă. Sunt proceduri pentru a schimba legislația în acest domeniu pentru a se reveni la vânătoarea de cormorani
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 ian 2020

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Regionale, Adrian Oros, a declarat miercuri seară la Digi24 că problema cormoranilor este reală și că, printre alte cauze, aceste păsări afectează piscicultura. El a anunțat totodată că sunt în curs procedurile pentru modificarea legislației pentru a fi permisă din nou vânătoarea cormoranilor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

„Cormoranii sunt o problemă care, alături de alte probleme, poate să participe la pierderi mari în acvacultură. Despăgubirile sunt justificate. Am înțeles de la ornitologi că cormoranii pot produce pagube foarte mari. Este o specie protejată și nu a fost vânată în ultima perioadă, s-a înmulțit foarte mult și și-a schimbat arealul, pătrunzând în zone din țară care până acum nu erau întâlniți. Ar trebui armonizată legislația cu cei de la mediu, dar într-o discuție foarte amplă cu asociațiile de protecție a animalelor. Sunt proceduri pentru a schimba legislația în acest domeniu pentru a se reveni la vânătoarea de cormorani”, a declarat Adrian Oros la Digi 24.

Surpriză: Jean Valvis, fondatorul brandurilor Aqua Carpatica și Domeniile Sâmburești, cedează controlul asupra afacerii de distribuție de băuturi, pentru 25 milioane euro CITEȘTE ȘI Surpriză: Jean Valvis, fondatorul brandurilor Aqua Carpatica și Domeniile Sâmburești, cedează controlul asupra afacerii de distribuție de băuturi, pentru 25 milioane euro

Ministrul a adăugat că nu va plăti despăgubiri pentru cei care au declarat ferme piscicole mai extinse și cantități de pește mai mari decât în realitate, scrie News.ro.

„Au venit la plată pentru despăgubiri dosare cu niște semne de întrebare. Am început verificări pentru ca se spunea că în ferme cantitatea de pește nu era cea reală. Nu vom da drumul la aceste plăți pentru că sunt ilegale, dacă se declară o cantitate de două ori mai mare de luciu de apă”, a explicat ministrul.

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Regionale, Adrian Oros a mai anunțat luni, că din fondurile europene alocate operațiunilor de piscicultură, fosta conducere a Ministerului a absorbit doar 26%. Însă, pe vremea ministrului Daea, ministerul a acumulat foarte multe cereri de despăgubiri „suspicioase”.

Cormoranii au reprezentat o temă de interes și pentru fostul ministrul al Agriculturii, social-democratul Petre Daea, iar aprlamentari PSD au propus anul trecut ca vânarea cormoranilor să fie permisă. Printre argumentele lor s-au aflat și inteligența păsărilor, care nu se mai sperie de metodele folosite împotriva lor și instalarea stresului la pești.

Daea sounea atunci că este o problemă importantă la nivelul Uniunii Europene și că mai mulți miniștri din statele UE sunt îngrijorați.

”Este o problemă extrem de importantă la nivelul Uniunii Europene și pentru care ministrul Agriculturii din România, alături de încă 19 miniștrii din țările din  UE sunt îngrijorați datorită faptului că este o presiune formidabilă pe acest sector, iar piscicultorii solicită de mult timp și lucrul acesta a fost auzit de Parlamentul European pentru că în noiembrie 2008, în Parlamentul European a fost o rezoluție care spunea foarte clar că trebuie să se intervină întrucât la nivelul UE pagubele produse de cormorani se ridică la peste 300.000 de tone de pește, ceea ce înseamnă echivalentul producției de acvacultură din Franța, Germania, Cehia și Ungaria. Iar în România este o situație deosebită. Iată că și parlamentarii din România au purces pe acest drum al legiferării, cum au făcut și alte țări până acum”, a declarat Daea.

De asemenea, ministrul social-democrat susținea că mai multe țări au solciitat Comisiei Europene derogări pentru a putea rezolva problema cormoranilor.

”Toate țările din Uniunea Europeană au solicitat la Comisie cel puțin o dată derogări pentru a  regla efectivele de păsări în așa fel încât piscicultorii să poată să aducă producția pe care o realizează cu mare efort pe masa consumatorului, în așa fel încât lumea să mănânce pește bun, proaspăt șiprodus de piscicultorii noștri”, preciza el.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministrul agriculturii
cormoranii