Ministrul Mediului acuză o campanie de fake-news pe tema exploatările forestiere din România

Ministrul Mediului acuză o campanie de fake-news pe tema exploatările forestiere din România
scris 14 apr 2020

Ministrul Mediului, Costel Alexe, acuză o campanie de fake-news pe tema exploatărilor forestiere din țara noastră și spune că s-a ajuns la o stare de dezinformare publică în care orice camion care transportă legal material lemnos este considerat transport ilegal și orice transport de bușteni pe calea ferată este considerat o "prăduire" a pădurilor României.

Costel Alexe a declarat, marți, într-o conferință de presă, că această campanie de fake-news dorește să inducă ideea unei catastrofe ecologice în pădurile din România, scrie News.ro

ANAF - listă cu măsurile pentru susținerea mediului de afaceri CITEȘTE ȘI ANAF - listă cu măsurile pentru susținerea mediului de afaceri

"Mă refer la fake-news-urile pe tema exploatărilor forestiere. Este o campanie agresivă și cred că fără precedent în România, demarată în această perioadă grea pentru țara noastră, grea pentru Europa. Zilnic este lansată și alimentată pe Facebook, pe rețele de socializare, o avalanșă de mesaje toxice. Am văzut și eu poze, videoclipuri, cu zeci de mii de share-uri. Acestea au un singur scop: să vă inducă tuturor ideea unei catastrofe ecologice în pădurile românești. Populația nu are nicio vină, orice om de bună credință din țara asta, asaltat de atâtea informații mincinoase, îmbrăcate în forma adevărului, nu are cum să reacționeze altfel”, a afirmat ministrul.

El a spus că s-a ajuns la o stare de dezinformare publică în care orice camion care transportă material lemnos este considerat transport ilegal.

"Unde am ajuns după atâta campanie de fake-news? La o stare de dezinformare publică în care orice camion care transportă legal material lemnos în țara noastră este considerat transport ilegal. Simplă existență a transporturilor de masă lemnoasă este dovada jafului din pădurile României, fără nici cea mai mică dovadă că cei care promovează astfel de informații să aibă certitudinea sau informația sau dovada că acolo s-a produs o ilegalitate. Orice explicație, informație oferită de Ministerul Mediului, de autoritățile publice centrale nu este veridică și evident este considerată o protejare a cadrului mafiot sau ilegal din țara noastră. Orice transport de buștean care are loc pe Căile Ferate ale României este dovada clară a prăduirii pădurilor României și evident exportul lor către străini”, a mai spus Costel Alexe.

El a spus că în acest an niciun tren cu bușteni nu a fost exportat.

"În ultimele două săptămâni circulă tot felul de astfel de imagini, clipuri video cu trenuri cu bușteni care traversează România, în cadrul campaniei că se taie pădurile României și sunt trimise la export în țări din Europa sau în alte părți. Aș vrea să îi asigur pe toți cei de acasă că sunt și voi rămâne un om de bună credință, că voi face tot ce îmi va sta în putință să respectăm cadru legal și evidență protejăm pădurile României. Toate aceste imagini, dragi români, care le-ați văzut acum și care care sunt promovate în spațiul public pe rețele de socializare în ultima lună sunt doar niște manipulări. Aș vrea să vă spun foarte clar: niciun tren cu material lemnos, buștean, nu a plecat din România către țări din Europa sau în alte părți.(…) În 2020 niciun tren cu buștean nu a fost exportat din țara noastră către vreo altă țară din Europa, nici pe calea ferată și evident nici în punctele de descărcare de la Giurgiu, Galați sau Constanța”, a explicat ministrul.

El a precizat că România este un importator de material lemnos și în acest an au intrat în țara noastră mii de vagoane cu bușteni.

Costel Alexe a menționat că în țara noastră se pot exporta 18 milioane de metri cubi de material lemnos.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministrul mediului
costel alexe
fake-news