Ministrul Mediului: În Sahara Olteniei, pierdem anual 1.000 de hectare de terenuri arabile

Ministrul Mediului: În Sahara Olteniei, pierdem anual 1.000 de hectare de terenuri arabile
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 apr 2024

Sahara Olteniei pierde anual 1.000 de hectare de terenuri arabile, iar acest lucru nu poate fi combătut decât prin împăduriri rapide, a declarat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Am fost personal în sudul României, în județul Dolj, în județul Mehedinți, și am văzut cu ochii mei cum deșertul înghite pur și simplu suprafața arabilă de acolo. E foarte greu să te gândești măcar cum trăiește o comunitate dependentă de agricultură, în condițiile în care în Sahara Olteniei, așa cum o numim noi, pierdem anual 1.000 de hectare de terenuri arabile. Acest lucru nu poate fi combătut, după știința noastră actuală, decât prin niște împăduriri rapide, motiv pentru care mă bucur să constat că mare parte din bugetul fondurilor de împădurire din PNRR, din Planul Național pentru Redresare și Reziliență, ajung acolo unde e mai mare nevoie, respectiv în sudul țării. Tot experții ne spun că, dacă nu acționăm rapid, în România, în 20 de ani sau poate puțin mai mult timp, vom avea un climat arid, vom avea o climă foarte similară cu clima Greciei. E adevărat că, într-o primă fază, mulți oameni s-au bucurat când au aflat această veste, însă, dacă ne referim la modul în care va afecta agricultura, la modul în care va afecta alte sectoare economice și la viața oamenilor de zi cu zi, până la urmă nu e nicio bucurie să suferim atât de repede o schimbare atât de profundă", a spus Mircea Fechet, la cea de-a patra ediție a conferinței "Romanian Business & Investment Roundtable", organizată de The Economist Impact Events.

LISTA Liderul pieței scumpește țigările. Cât vor costa Kent, Rothmans, Viceroy, Pall Mall CITEȘTE ȘI LISTA Liderul pieței scumpește țigările. Cât vor costa Kent, Rothmans, Viceroy, Pall Mall

Ministrul Mediului a spus că a auzit pe cineva vorbind despre faptul că cicadele, insecte specifice Greciei, încep deja să fie prezente în București și în alte județe din România, scrie Agerpres.

"Atunci când merg în zone inundate - și cunosc exemple de țări care au cheltuit aproape un sfert din Produsul Intern Brut pentru a combate inundațiile anul trecut -, dar când merg în județe afectate de inundații și mi se spune că, statistic vorbind, acele fenomene nu pot să apară decât o dată la 200 de ani, și ei au avut inundații și acum un an și acum 5 ani, fără îndoială că trecem de la această statistică și de la aceste proiecții la viața de zi cu zi. Și, în calitate de ministru al Mediului, nu pot decât să fiu profund îngrijorat, pe de o parte, și, pe de altă parte, să mă asigur că viitoarele generații față de care avem o datorie extraordinară - și spun asta în calitate de tată a trei copii - vor beneficia de un mediu măcar așa cum l-am avut și noi", a afirmat Fechet.

În plus, șeful de la Mediu a atras atenția asupra secetei, în condițiile în care există localități unde nu mai există apă în fântâni.

"În calitate de ministru și în calitate de parlamentar, călătorind aproape în toate județele României, și mai ales în județul Bacău, de unde provin eu, mi se spune aproape de fiecare dată că nu mai există apă în fântâni. Dacă acest lucru se întâmpla o dată la 10 ani sau o dată la 20 de ani în trecut, acum aproape în fiecare vară oamenii se întreabă cum or să-și adape animalele, cum vor trăi ei înșiși în lipsa unei resurse atât de prețioase, precum apa în fântâni. Spun asta și în contextul în care discut cu colegii de la Administrația Națională Apele Române aproape săptămânal despre pânza freatică, o resursă epuizabilă, și despre modul în care seceta afectează rezervele de apă subterană și supraterană din România", a susținut acesta. 

viewscnt
Afla mai multe despre
ministrul mediului
teren