Pescarii din Deltă cer compensații pe fondul războiului din Ucraina

Pescarii din Deltă cer compensații pe fondul războiului din Ucraina
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 oct 2023

Federația Organizațiilor de Pescari din Delta Dunării (FOPDD) a solicitat autorităților acordarea de compensații financiare pescarilor afectați de războiul din Ucraina și susține că România va pierde la finele acestui an fondurile pe care nu le-a accesat.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Într-o adresă transmisă Instituției Prefectului - județul Tulcea, FOPDD amintește că de la începutul războiului din Ucraina pescarii de pe brațul Chilia al Dunării nu și-au putut desfășura activitatea, din cauza numărului mare de nave, și că toți pescarii din rezervație au fost afectați de creșterea prețurilor practicate la combustibili, iar peștele s-a vândut foarte greu, inclusiv pe fondul lipsei turiștilor, scrie Agerpres.

FOTO Digi declanșează expansiunea în Belgia. A recrutat CEO de la cel mai mare operator local și caută angajați. \ CITEȘTE ȘI FOTO Digi declanșează expansiunea în Belgia. A recrutat CEO de la cel mai mare operator local și caută angajați. "Vizăm sute de mii de clienți și suntem aici pentru a rămâne. Belgienii plătesc în exces de prea mulți ani!"

"Este greu să cuantifici pierderile. Uniunea Europeană a prevăzut niște fonduri. Cel mai simplu era să luăm niște ghiduri din alte țări care deja au accesat banii și să le adaptăm la condițiile noastre și să le punem în aplicare. Din păcate, autoritatea de management de la Pescuit și piscicultură nu vrea să ia niște ghiduri gata făcute, iar peste două luni se va închide sesiunea și vom rămâne iar păcăliți", a declarat pentru AGERPRES președintele FOPDD, Lucian Sanda.

El a mai spus că pescarii și piscicultorii din Polonia, Ungaria și Bulgaria au primit despăgubiri în baza creșterilor înregistrate la prețurile la combustibil și energie electrică, cuantumul compensațiilor plecând de la câteva mii de euro, în funcție de activitatea persoanelor compensate.

"Orice ajutor este binevenit pe vremurile astea", a menționat Sanda.

Președintele FOPDD a amintit că pescarii și piscicultorii din România nu primesc sprijin din partea statului român pentru desfășurarea activității și că două măsuri ale Programului Operațional pentru Pescuit și Afaceri Maritime 2014-2020 adresate piscicultorilor au fost blocate, din cauza ghidurilor aprobate de autoritățile române.

"Pe piscicultură - servicii de mediu, a fost o măsură pentru păsările ihtiofage. Din păcate, au câștigat fonduri câteva firme care aveau probleme, iar atunci măsura a fost anulată și toți piscicultorii au rămas fără bani. La noi, piscicultura nu e sprijinită deloc spre deosebire de agricultură care primește subvenții", a afirmat președintele Sanda.

GRAFICE Prețul gazelor a sărit de pragul de 200 de lei/MWh pentru prima dată în ultima jumătate de an. Scumpire cu 50% în 10 zile. Care sunt motivele CITEȘTE ȘI GRAFICE Prețul gazelor a sărit de pragul de 200 de lei/MWh pentru prima dată în ultima jumătate de an. Scumpire cu 50% în 10 zile. Care sunt motivele

Al doilea sprijin european pentru pescuitul din România anulat de autorități a fost cel privind investiții în acvacultură.

"A fost un ghid care s-a elaborat greșit de statul român, iar drept urmare a venit o rezoluție de la Bruxelles că banii trebuie recuperați imediat. Probabil că (acvacultorii, n.red.) vor da în judecată statul român și vor câștiga în trei, patru ani, dar au primit somație ca în cel mai scurt timp să dea banii înapoi. Fiind în litigiu cu Autoritatea de management (a POPAM, n.red.) nu au dreptul nici să acceseze următoarele fonduri europene. Sunt peste 40 de firme din România, iar aproape zece sunt din județul Tulcea", a precizat președintele FOPDD.

Federația numără circa 600 de pescari din Delta Dunării, potrivit sursei.

La finele săptămânii trecute, Asociația Patronatului în Turism Delta Dunării, Federația Organizațiilor Producătorilor de Pește din Delta Dunării și filiala teritorială a Asociației Comunelor din România au transmis Instituției Prefectului - județul Tulcea o altă adresă pentru a solicita compensații financiare și măsuri fiscale în sprijinul operatorilor economici afectați de războiul din Ucraina.

Potrivit adresei semnate de cele trei asociații, Guvernul României poate accesa o schemă de ajutor de stat oferită de Comisia Europeană de 550 de milioane de euro estimat pentru a sprijini 10.000 de societăți comerciale afectate de războiul din Ucraina, suma putând fi folosită până la finele acestui an.

viewscnt
Afla mai multe despre
delta dunării
pescari