Petre Daea a anunțat introducerea în premieră a măsurilor „bunăstare pentru taurine”: Vaca este acum dușmanul numărul unu al planetei, e de vină pentru tot

Petre Daea a anunțat introducerea în premieră a măsurilor „bunăstare pentru taurine”: Vaca este acum dușmanul numărul unu al planetei, e de vină pentru tot
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 ian 2023

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a declarat la Târgu Mureș că introducerea, prin Planul Național Strategic (PNS) 2023-2027, a măsurilor de sprijin de „bunăstare pentru taurine" sunt motivate de faptul că „această specie se află într-un moment dificil" deoarece „toate cătările acuzelor sunt între coarnele vacii”.

Urmărește-ne și pe Google News

„Este pentru prima dată în România când introducem bunăstare pentru taurine, fie taurine de carne, fie de lapte. Știm foarte bine că această specie se află într-un moment dificil. Peste tot la noi cunoașteți acest lucru. E o greutate formidabilă generată și de seceta pe care am avut-o, pe care ați gestionat-o în primul rând cu buzunarul dumneavoastră, mai puțin în această zonă, dar și aici taurina, vaca de lapte, acum este dușmanul număr unu al planetei, a devenit principalul poluator. Toate cătările acuzelor sunt între coarnele vacii, vaca e de vină pentru tot”, a spus ministrul agriculturii, potrivit Agerpres.

Tranzacție surpriză - Vel Pitar, vândut unui mare grup mexican CITEȘTE ȘI Tranzacție surpriză - Vel Pitar, vândut unui mare grup mexican

”În condițiile în care știm foarte bine că ecosistemul trebuie să rămână într-o corelație optimă, iar planta fără animal sau terenuri fără animal nu există. Cum nu poate exista zootehnie fără producție vegetală, cum de altminteri nu poate fi industrie prelucrătoare din zootehnie dacă n-ai animal. Păi despre ce vorbim aici? Acest ecosistem care, pe de o parte, menține nuanța biodiversității și interesului european și nu numai, trebuie să îl vedem în realitatea lui și în dimensiunea lui pentru a putea mergem mai departe. Și de aceea introducem bunăstarea pentru prima dată ca formă de sprijin, introducem plata pe lapte și taurină", a declarat Petru Daea, în cadrul conferinței regionale de la Târgu Mureș a Caravanei Cunoașterii PNS 2023-2027.

Ministrul Agriculturii a mai afirmat că momentul dificil pe care îl traversează zootehnia, generat și de seceta din anumite zone, poate fi depășit prin susținerea vacilor cu lapte, măsurile de bunăstare fiind de 100 euro/cap de animal, potrivit Planului Național Strategic, această schemă de ajutor adăugându-se subvențiilor europene și de stat acordate anterior acestui sector al zootehniei.

În trecut, Petre Daea a lăudat foarte mult și ovinele, spunând chiar că „oaia este o statuie vie" și ar trebui folosită ca brand de țară.

În mandatul trecut de la Ministerul Agriculturii, Petre Daea a fost sărbătorit de către PSD la aniversarea de 70 de ani cu un tort sub formă de oaie, iar colegii săi i-au cântat la mulți ani în timp ce Petre Daea se ștergea de lacrimi.

Daea, cunoscut pentru declarațiile sale colorate, a fost subiectul unui video viral în weekend, când a părut că a adormit și sforăie în timpul unei intervenții la TV. Petre Daea a negat, adăugând că „eu nu dorm nici noaptea...”

viewscnt
Afla mai multe despre
petre daea
vaca