Președinte ANSVSA: Avem o evoluție explozivă a pestei porcine africane; sunt 524 de focare în 94 de localități; virusul a intrat în țară prin introducerea ilegală de produse infestate și adus de porcii mistreți

Președinte ANSVSA: Avem o evoluție explozivă a pestei porcine africane; sunt 524 de focare în 94 de localități; virusul a intrat în țară prin introducerea ilegală de produse infestate și adus de porcii mistreți
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 aug 2018

Președintele Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Geronimo Răducu Brănescu, a anunțat, miercuri, că România se confruntă cu o ”evoluție explozivă” a perstei porcine africane, fiind 524 de focare în întreaga țară. Până acum au fost sacrificate aproape 50.000 de animale, stabilindu-se că virusul a intrat în țară prin introducerea ilegală de produse infestate, în zona de nord a țării, dar și adus de porcii mistreți, în delta Dunării.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”Începând cu 9 iunie, avem o evoluție destul de agresivă în zona de sud-est a României, intrată prin Rezervația Naturală Biosfera Dunării, o evoluție explozivă, care generează o sitiuație epidemiologică nespecifică. Avem în acest moment în evoluție 524 de focare de pestă porcină africană, 521 localizateîn  gospodării ale populației, trei în exploatații profesionale”, a anunțat, miercuri, președintele ANSVSA, Geronimo Răducu Brănescu, după ședința Comitetului Național de Urgență pentru combaterea pestei porcine africane, scrie News.ro.

Total Produce, cel mai mare distribuitor de legume și fructe proaspete din Europa, are undă verde să preia 45% din acțiunile rivalului Dole, numărul 1 mondial, dar cu o condiție. Dole a renunțat anterior la România CITEȘTE ȘI Total Produce, cel mai mare distribuitor de legume și fructe proaspete din Europa, are undă verde să preia 45% din acțiunile rivalului Dole, numărul 1 mondial, dar cu o condiție. Dole a renunțat anterior la România

Potrivit acestuia, cea mai mare exploatație afectată se află în județul Tulcea, fiind sacrificați dintr-un singul loc 43.843 de porci.

”În total, au fost eliminate, ucise, un număr de 49.816 porcine,  la nivelul întregii țării. Au fost afectate 94 de localități – 14 în județele Satu Mare, Bihor, Sălaj și 80 în județele Tulcea, Contanța, Galați, Brăila și Ialomița.

”Infestarea, din datele pe care le avem, în nord-vest s-a produs prin introducere ilegală de produse provenite de la animale sacrificate în stare patologică, bolnave sau purtătoare a virusului, iar în partea de est, prin migrația porcilor mistreți, la nivelul Biosferei Delta Dunării, de unde, prin contact cu porcii domestici aflați riverani s-a extins la gospodăriile populației”, a mai spus Geronimo Răducu Brănescu.

Comitetul Național de Urgență pentru combaterea pestei porcine africane a fost convocat, miercuri, pentru stabilirea de noi măsuri în vederea combaterii virusului. 

viewscnt
Afla mai multe despre
ansvsa
pesta porcina