Producătorii de carne de porc se tem că abatoarele îi vor obliga să scadă prețurile

Producătorii de carne de porc se tem că abatoarele îi vor obliga să scadă prețurile
Liviu Iancu
Liviu Iancu
scris 14 oct 2015

Producătorii de carne de porc din România se tem că în următoarele săptămâni abatoarele îi vor obliga să scadă prețurile cu câteva procente, urmând, ca de fiecare dată în ultimii ani, tendințele de pe piața germană, unde carnea de porc s-a ieftinit cu 3% ca urmare a cererii scăzute la nivel european.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Tendințele la noi urmează de obicei piața germană, ori, din nefericire, piața germană a luat-o în jos în ultimele două săptămâni, ca preț. În Germania a scăzut prețul de vânzare a porcilor către abatoare, iar pentru noi e un semn destul de trist, pentru că la scurt timp după ce se întâmplă asta acolo, valurile ajung și la noi și scad și în România prețurile", a declarat pentru Profit.ro Ioan Ladoși, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România.

În prezent, în jur de 40% din carnea de porc consumată la nivel național provine din import. Ladoși spune că majoritatea țărilor din Europa se orientează, pe acest segment, după bursa germană, și acolo se dă tonul prețurilor în Europa.

"Prețurile de pe piața germană se reverberează urgent și în Europa. A scăzut cererea, altă explicație nu există. Nu s-a ajuns la nicio concluzie de înțelegere cu Rusia, privind embargoul, și ca atare supraproducția de pe piața europeană trebuie să ajungă undeva. Dacă nu ajunge, înseamnă că scade prețul", a explicat oficialul patronatului.

Ținând cont de istoricul acestor influențe, Ladoși spune că, în general, cam în 10 zile după apariția unor mișcări de prețuri pe piața germană, ajung și în România efectele.

"Deja a început să se simtă de la sfârșitul săptămânii trecute. Abatoarele din România vor spune: <<dacă a scăzut prețul în Germania îmi pare rău, dar trebuie să scădeți și voi. Altfel, merg în Germania și iau de acolo>>. Aceste scăderi nu se vor regăsi în magazine, pentru că nu s-au regăsit niciodată. Pierde doar producătorul", a adăugat Ioan Ladoși.

Aproximativ 3,5 milioane de porci se taie anual în fermele din România, iar dintre ei circa 400.000 sunt sacrificați de Crăciun. În plus, se importă în jur de peste 1,5 milioane de animale pe an.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
porci
piata
scadere preturi