Reuters: Producătorii de cereale din Europa de Est se cofruntă cu furtuna perfectă

Reuters: Producătorii de cereale din Europa de Est se cofruntă cu furtuna perfectă
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 10 mai 2023
Fermierii din Polonia și din alte țări din Europa de Est, inclusiv România, care au așteptat prețuri mai mari la cereale au fost loviți de o "furtună perfectă", scrie Reuters.
Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale
 
Un salt al exporturilor din Brazilia și Rusia a contribuit la scăderea prețurilor globale la cereale, în timp ce UE și-a deschis granițele pentru importurile de cereale ucrainene fără taxe vamale, în semn de solidaritate, după ce Rusia a blocat porturile din Marea Neagră ale țării.
Investitorii individuali plasează doar timid ordine în oferta Agricover CITEȘTE ȘI Investitorii individuali plasează doar timid ordine în oferta Agricover

În timp ce obiectivul UE a fost de a oferi fermierilor ucraineni o cale pentru a trimite cereale și semințe oleaginoase către piețele lor tradiționale din Africa, Orientul Mijlociu și Asia - și de a contribui la atenuarea unei crize alimentare globale -, o mare parte a rămas în Europa de Est.

Când prețurile globale la cereale au început să scadă anul trecut, după o creștere în primele luni ale războiului din Ucraina, ministrul polonez al agriculturii de atunci i-a îndemnat pe fermieri să își păstreze recoltele în speranța unei reveniri și a unor profituri mai bune. Pariul a fost necâștigător pentru unii, scrie Reuters.
 
Aproape un an mai târziu, fermierul polonez Artur Konarski are încă aproximativ 150 de tone de cereale blocate în depozite și spune că unii dintre concurenții săi au stocuri și mai mari de recolte care se strică în silozuri.
 
Având în vedere lipsa de produse locale în Polonia, morarii și crescătorii de animale care căutau cu disperare cereale au apelat în schimb la o avalanșă de importuri din Ucraina transportate în UE cu camioane și trenuri, au declarat comercianții de cereale și fermierii.
 
Guvernele din Europa de Est au arătat cu degetul spre Ucraina pentru necazurile agricultorilor săi, dar Adrian Wawrzyniak, purtătorul de cuvânt al Uniunii poloneze a agricultorilor individuali, a declarat că unele dintre problemele din regiune au fost provocate chiar de agricultorii care, încurajați de politicieni, au acumulat recolte.
 
"Acest lucru a dus la scăderea vânzărilor în timpul recoltei și la depozitarea cerealelor de către fermieri, consecința pentru care plătesc astăzi cu o reducere a veniturilor din vânzarea de cereale", a spus el.
 
Cumpărătorii locali au avut destule alternative de aprovizionare.
 
După ce și-a deschis granițele pentru cerealele ucrainene, Polonia a importat anul trecut 2,08 milioane de tone de porumb și 579.315 tone de grâu, față de doar 6.269 de tone de porumb și 3.033 de tone de grâu în 2021.
 
"Din moment ce fermierii nu au vândut, (fabricile de furaje și de făină) au cumpărat doar cereale ucrainene pentru a avea materie primă pentru producția curentă", a declarat un comerciant polonez de cereale, care a refuzat să fie numit pentru că nu este autorizat să vorbească cu presa.
 
În ciuda faptului că este un aliat ferm al Ucrainei, Polonia a interzis importurile de cereale ucrainene în aprilie, ca răspuns la plângerile furioase ale fermierilor din zonele sale rurale, unde sprijinul pentru partidul de guvernământ Lege și Justiție (PiS) este puternic.
 
Ungaria, Slovacia și Bulgaria au urmat rapid exemplul Poloniei, declanșând o dispută cu Bruxelles-ul pe tema politicii comerciale și solicitând despăgubiri din fondurile UE pentru fermierii lor furioși.
 
Interdicțiile unilaterale de import au fost ridicate săptămâna trecută, dar numai după ce Comisia Europeană a fost de acord să blocheze vânzările de grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea-soarelui ucrainene în aceste patru state membre și în România, din 2 mai până pe 5 iunie.
 
Dar este puțin probabil ca această problemă să dispară.
 
Negocierile cu Rusia pentru a prelungi un acord care permite unele exporturi de cereale prin trei dintre porturile ucrainene de la Marea Neagră pentru a atenua o criză alimentară globală atârnă în balanță.
 
În cazul în care coridorul de cereale care ar trebui să expire luna aceasta s-ar prăbuși, fermierii ucraineni nu ar avea altă opțiune decât să își trimită toate exporturile de cereale prin Europa de Est.
 
Comercianții de cereale au declarat că prețul plătit pentru cerealele ucrainene a fost în conformitate cu nivelurile de pe piața europeană, dar acestea au scăzut cu mult sub prețurile căutate de mulți fermieri din Europa de Est. Prețurile europene la grâu au atins în octombrie 2022 maxime post-recoltă de peste 350 de euro pe tonă, dar de atunci prețurile au scăzut la nivelurile de dinainte de invazie de aproximativ 235 de euro. Prețul este, de asemenea, departe de vârful de 450 de euro pe tonă pentru grâul european în perioada imediat următoare atacului Rusiei.
 
"Fermierii dau vina pe guvern pentru prețurile scăzute din cauza importurilor ucrainene, ceea ce nu este chiar adevărat", a declarat comerciantul polonez de cereale.
 
Între timp, fermierii ucraineni au declarat că primesc mult mai puțin decât prețul pieței, deoarece se deduc aproximativ 100 de euro pe tonă pentru a acoperi transportul către Europa de Est, mult mai mare decât costurile de expediere a cerealelor lor din porturile din Marea Neagră.
 
Restricțiile UE privind importurile de cereale au înrăutățit, de asemenea, o perspectivă deja sumbră pentru agricultura din Ucraina, care era al treilea exportator de cereale din lume înainte de războiul cu Rusia. Fermierii ucraineni spun că au fost nevoiți să reducă drastic cantitatea de culturi, precum porumbul și grâul, pe care le plantează din cauza dificultății și a costurilor ridicate de a scoate proviziile din țară.
 
Afluxul de cereale ucrainene în Europa de Est a afectat, de asemenea, capacitatea vecinilor săi din UE de a-și exporta propriile recolte, deoarece există o lipsă de camioane și vagoane de cale ferată disponibile.
 
În România, fermierii se plâng că morile și procesatorii locali nu au fost interesați de grâul și porumbul lor, spunând că la porțile lor se aliniau camioane cu cereale ucrainene. Fermierii au declarat că au avut dificultăți în a găsi camioane pentru a-și transporta propriile mărfuri, costul logisticii crescând cu 70% față de înainte de război.
 
"În întreaga UE și în întregul lanț de aprovizionare, unii mici vânzători, comercianți, procesatori de alimente au avut de beneficiat. Fermierii români au ratat sistematic ferestrele de vânzare a cerealelor lor, începând cu luna mai 2022", a declarat Cezar Gheorghe de la compania de consultanță AGRIColumn. 
DECIZIE Crește prețul asigurării obligatorii a locuințelor CITEȘTE ȘI DECIZIE Crește prețul asigurării obligatorii a locuințelor

În Ungaria, afluxul de cereale din Ucraina nu a provocat aceleași probleme de supraofertă ca în Polonia și Bulgaria, din cauza unei recolte dezastruoase de porumb în vara anului trecut.

"Polonia a fost cea mai expusă pentru că a avut și ea recolte decente. Ungaria a avut o recoltă de porumb atât de proastă încât ar fi fost nevoită să importe porumb, indiferent dacă ar fi fost sau nu război în Ucraina", a declarat Benoit Fayaud, analist la Strategie Grains.
 
Compania de consultanță estimează că stocurile de porumb din Ungaria vor scădea de fapt în acest sezon, în ciuda creșterii importurilor.
viewscnt
Afla mai multe despre
creale
fermieri
grau
ucraina
razboi