România - lider în UE la suprafața cultivată cu floarea soarelui și porumb boabe

România - lider în UE la suprafața cultivată cu floarea soarelui și porumb boabe
scris 29 mar 2024

România s-a situat pe primul loc în UE la suprafața cultivată cu floarea soarelui și porumb boabe, iar la producția realizată pe locul doi, respectiv locul trei, arată datele Institutului Național de Statistică (INS).

Suprafața cultivată cu floarea soarelui a fost anul trecut de 1,089 milioane hectare, iar cea de porumb boabe cu 2,37 milioane hectare, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
România lansează atacul împotriva mierii falsificate CITEȘTE ȘI România lansează atacul împotriva mierii falsificate

Producția de floarea soarelui s-a ridicat la 2,1 milioane tone, iat producția de porumb boabe a fost de 8,52 milioane tone.

”Suprafața cultivată și producția agricolă vegetală au crescut în anul 2023, comparativ cu anul precedent, la cereale pentru boabe, leguminoase pentru boabe, plante uleioase, legume și au scăzut la cartofi. La nivelul Uniunii Europene, România s-a situat pe primul loc la suprafața cultivată cu floarea soarelui și porumb boabe, iar la producția realizată pe locul doi, respectiv locul trei”, arată datele INS.

Anul 2023 comparativ cu anul 2022

În anul 2023 s-a înregistrat o creștere a suprafețelor și a randamentelor (producția medie la hectar) la principalele culturi.

Cereale pentru boabe. Suprafața cultivată cu cereale pentru boabe a crescut cu 1,0% iar producția cu 9,1%, în principal datorită creșterii randamentelor la hectar. Suprafața cultivată cu porumb boabe în anul 2023, reprezintă 45,3% din suprafața cultivată cu cereale pentru boabe, iar cea cultivată cu grâu 42,2%. Producția de cereale a crescut în principal datorită creșterii cu 11% a producției de grâu care are o pondere de 46,8% în producția de cereale.

Leguminoase pentru boabe. Producția a crescut față de anul precedent cu 37,8%, ca urmare a creșterii suprafeței cultivate și a randamentului la hectar.

Plante uleioase. Producția a crescut cu 15%, iar suprafața cultivată cu 9,3%. Creșteri ale producției s-au înregistrat la rapiță (+45,3%), soia boabe (+23%) și scăderi la floarea soarelui (-3,7%).

Cartofi. Suprafața cultivată a scăzut cu 4,9%, iar producția cu 19,4%.

Legume. Producția a crescut cu 1,6%, ca urmare a creșterii randamentelor la hectar dar și a suprafețelor cultivate.

Vii pe rod. În anul 2023, față de anul precedent, producția de struguri a crescut cu 9,7%, ca urmare a creșterii randamentului la hectar (+7,6%) dar și a suprafeței cultivate cu 1,9%. Plantații de pomi fructiferi pe rod (livezi pe rod) Producția de fructe din livezi a crescut cu 0,6%, datorită creșterii suprafețelor cultivate.

ULTIMA ORĂ Ciolacu anunță decizia legată de cererea privind închiderea tuturor magazinelor în weekend CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Ciolacu anunță decizia legată de cererea privind închiderea tuturor magazinelor în weekend

România comparativ cu unele state membre ale Uniunii Europene în anul 2023

La porumb boabe, România s-a situat pe primul loc la suprafața cultivată și pe locul trei la producția realizată, după Franța și Polonia.

La floarea soarelui, România s-a situat pe primul loc la suprafața cultivată și pe locul doi la producția realizată, după Franța.

La grâu, România s-a situat pe locul patru atât la suprafața cultivată cât și la producția realizată, după Franța, Germania și Polonia.

La cartofi, România s-a situat pe locul șase la suprafața cultivată după Germania, Polonia, Franța, Olanda, Belgia și pe locul nouă la producția realizată după Germania, Franța, Olanda, Polonia, Belgia, Danemarca, Spania și Italia.

viewscnt
Afla mai multe despre
floarea soarelui
porumb