Seceta afectează producția de miere

Seceta afectează producția de miere
scris 11 iul 2022

Seceta lovește și în crescătorii de albine. Plantele de pe câmp s-au uscat aproape toate și, în lipsa polenului, albinele sunt hrănite de apicultori.

Singura salvare este ajutorul acordat de stat, dar banii sunt foarte puțini. Apicultorii avertizează că dacă nu va ploua în curând mierea românească va fi puțină și scumpă, arată Digi 24.

Prețurile alimentelor la nivel mondial, în continuare la un nivel foarte ridicat, scad CITEȘTE ȘI Prețurile alimentelor la nivel mondial, în continuare la un nivel foarte ridicat, scad

Nu mulți apicultori se pot lăuda că au stors miere de salcâm în 2022. Asta, pentru că în județul Timiș mare parte a florilor de salcâm au fost distruse de caniculă. Apicultorii au dus stupii în alte zone din țară ca să poată produce miere.

Semne bune nu sunt nici pentru mierea polifloră. Până și simplele flori de câmp s-au uscat, iar apicultorii trebuie să hrânească singuri albinele, ceea ce înseamnă pentru ei costuri în plus.

"Baza proteică, polenul, o să pice, eu ca apicultor, eu îmi pregătesc turtă mai ales pentru roiuri proiteice ca să le ajut să își formeze corpul gras din august", spune un apicultor.

"Fiecare apicultor investește și caută să poată scoate și acel mic profit, de multe ori chiar munca apicultorului nu este retribuită, faci din plăcere", a adăugat.Petre Doda, președinte Asociația Crescătorilor de Albine, Timiș.

Pentru că la vecinii din Ungaria nu este secetă, deoarece ei își irigă culturile, mulți apicultori din Arad, spre exemplu, merg cu stupii până la graniță ca alibele să polenizeze plantele din țara vecină.

"Dincolo este un lan foarte frumos de floarea soarelui, și la noi fiind atât de uscat, chiar dacă avem floarea soarelui, nu există polen în floare, și atunci apicultorii își aduc aici pe frontieră albinele și albinele fac contrabandă, aduc miere din Ungaria", spune un apicultor.

viewscnt
Afla mai multe despre
miere
seceta