Microplastic detectat în carnea, laptele și sângele animalelor de fermă din Țările de Jos

Microplastic detectat în carnea, laptele și sângele animalelor de fermă din Țările de Jos
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 iul 2022

Cercetătorii olandezi de la Universitatea Liberă din Amsterdam (VUA) au găsit pentru prima dată microplastic în carnea de vită și de porc, precum și în sângele vacilor și porcilor din ferme, relatează The Guardian.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Oamenii de știință din Țările de Jos au descoperit particulele în trei sferturi din carnea și produse lactate testate și în fiecare probă de sânge în studiul lor pilot, scrie News.ro.

Grupul Louis Delhaize a vândut toate activele sale imobiliare din România și continuă să opereze hipermarketurile Cora în chirie. Ultimul vândut, hipermarketul din Cluj-Napoca CITEȘTE ȘI Grupul Louis Delhaize a vândut toate activele sale imobiliare din România și continuă să opereze hipermarketurile Cora în chirie. Ultimul vândut, hipermarketul din Cluj-Napoca

De asemenea, particule de microplastic fost găsite în fiecare eșantion de furaje pentru animale testat, ceea ce indică o posibilitate de contaminare. Produsele alimentare au fost ambalate în plastic, aceasta fiind o altă cale posibilă de contaminare.

Cercetătorii de la VUA au descoperit particule de microplastic în sângele oamenilor pentru prima dată în luna martie și au folosit aceleași metode pentru a testa produsele de origine animală. Descoperirea particulelor din sânge arată că acestea pot călători în corp și se pot depune pe organe.

Impactul asupra sănătății oamenilor sau a animalelor de fermă este încă necunoscut, dar cercetătorii sunt îngrijorați deoarece microplasticul provoacă daune celulelor umane din laborator și se cunoaște faptul că particulele de poluare a aerului pătrund în organism și provoacă milioane de decese timpurii pe an. De asemenea, este cunoscut faptul că unele animale sălbatice sunt afectate de microplastic.

Cantități uriașe de deșeuri de plastic sunt aruncate în aer liber, iar microplasticul a contaminat întreaga planetă, de la vârful Muntelui Everest până în cele mai adânci oceane. Cercetătorii au stabilit anterior că oamenii consumă particulele minuscule prin hrană și apă, precum și prin respirație.

”Când măsurați sângele, aflați doza absorbită prin toate căile de expunere diferite: aer, apă, alimente”, a declarat dr. Heather Leslie de la VUA.

Studiul-pilot a fost realizat pentru a evalua dacă microplasticul este prezent în corpul animalelor de fermă, dar și carne și produse lactate.

Oamenii de știință au testat 12 mostre de sânge de vacă și 12 de sânge de porc și au găsit microplastic în toate, inclusiv polietilenă și polistiren. Cele 25 de mostre de lapte au inclus lapte din cutii din supermarket, cisterne de lapte din ferme și lapte muls manual. Optsprezece dintre probe, inclusiv cel puțin una de fiecare tip, conțineau microplastic.

Șapte din cele opt mostre de carne de vită și cinci din cele opt mostre de carne de porc au fost contaminate.

”Rămâne necunoscut dacă există riscuri toxicologice potențiale ale acestor descoperiri”, se arată în raport. Animalele de fermă și carnea nu au fost încă testate în alte țări, dar microplasticul a fost identificat în laptele achiziționat în Elveția în 2021 și în laptele provenit din fermele din Franța.

”Având în vedere că microplasticul este prezent în hrana animalelor, nu este surprinzător că majoritatea produselor din carne și lactate testate conțineau microplastic. Trebuie să scăpăm urgent de plastic din hrana animalelor pentru a proteja sănătatea animalelor și a oamenilor”, a declarat Maria Westerbos de la Plastic Soup Foundation, care a delegat cercetarea.

viewscnt
Afla mai multe despre
microplastic
carne
lapte