Senatul majorează cu 2 miliarde de euro programul național de irigații

Senatul majorează cu 2 miliarde de euro programul național de irigații
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 14 nov 2022

Bugetul alocat Programului național de reabilitare și/sau înființare a infrastructurii de irigații ar urma să fie majorat de la 1,5 miliarde euro, în prezent, la 3,5 miliarde euro, în scopul acoperirii difențelor de cost apărute în ultimii 6 ani și al majorării suprafețelor acoperite de infrastructură de irigații la 2,5 milioane hectare, conform unui proiect legislativ adoptat de Senat.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Inițiativa aparține grupului foștilor parlamentari liberali care au părăsit PNL împreună cu Ludovic Orban și a fost votat în plenul Senatului de toate formațiunile politice, în ciuda avizului negativ al comisiei de buget.

Guvernul a găsit o soluție pentru a introduce irigațiile în PNRR: Le pune la un... alt capitol, să evite opoziția CE CITEȘTE ȘI Guvernul a găsit o soluție pentru a introduce irigațiile în PNRR: Le pune la un... alt capitol, să evite opoziția CE

Astfel, proiectul adoptat de senatori prevede majorarea bugetului alocat Programului național de reabilitare și/sau înființare a infrastructurii principale de irigații și infrastructurii de desecare și drenaj de la 1,5 miliarde euro, în prezent, la 3,5 miliarde euro, în scopul acoperirii difentelor de cost apărute în ultimii 6 ani și al majorării suprafețelor acoperite de infrastructură de irigații la 2,5 milioane hectare.

De asemenea, din suma alocată Ministerul Agriculturii ar urma să finanţeeze construcţia Canalului Dunăre-Jiu-Olt-Argeş, obiectiv de investiţii care va face parte intregrantă din infrastructura principală de irigaţii, iar în termen de 90 de zile de la publicareanoii legi, Guvernul va aproba prin hotărâre indicatorii tehnico- economici ai Canalului.

Sumele prevăzute ar urma să fie acoperite din fonduri externe nerambursabile prin Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

ULTIMA ORĂ Bacșișul - legiferat și fiscalizat. Cum vei plăti la restaurant și cum le vei putea \ CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Bacșișul - legiferat și fiscalizat. Cum vei plăti la restaurant și cum le vei putea "mulțumi" chelnerilor

Proiectul mai prevede și majorarea componentei nerambursabile acordată prin subprogramul Agro IMM Invest până la maximum 20% aplicată la valoarea finanțării garantate, astfel încât fermierii mici și mijlocii să poată avea acces la echipamente de irigații și la utilaje pentru prelucrarea produselor primare. Inițiatorii prevăzuseră majorarea la 25%, dar în comisii a fost stabilită la 20%.

Inițiatorii arată că bugetul suplimentar alocat programului de irigații poate fi asigurat din fonduri europene nerambursabile, aferente cadrului multianual 2021-2027, dat fiind că Programul are termen de implementare până în anul 2027.

”În absența realizării investițiilor propuse (publice/private), impactul bugetar va fi mai mare, prin faptul că Guvernul va fi obligat să acorde fermierilor români despăgubiri de miliarde de lei pentru sute de mii de hectare (poate chiar milioane) afectate anual de seceta pedologică. Este evident că efortul financiar trebuie îndreptat către investiții, pentru a evita calamitățile”, susțin inițiatorii.

Proiectul va fi transmis acum spre dezbatere Camerei Deputaților pentru dezbatere și vot final.

viewscnt
Afla mai multe despre
irigatii
program
majorare
miliarde
senat