Uniunea Europeană ajunge la un acord interimar pentru prelungirea importurilor agricole ucrainene fără taxe vamale, până în iunie 2025. Produse incluse pe listă

Uniunea Europeană ajunge la un acord interimar pentru prelungirea importurilor agricole ucrainene fără taxe vamale, până în iunie 2025. Produse incluse pe listă
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 mar 2024

Uniunea Europeană a ajuns la un acord provizoriu pentru a acorda producătorilor ucraineni de produse alimentare acces liber de taxe vamale pe piețele sale până în iunie 2025, a anunțat Parlamentul European într-un comunicat, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Decizia corespunde unei propuneri a Comisiei Europene din ianuarie de suspendare a taxelor și contingentelor pentru produsele agricole ucrainene până atunci, cu o "frână de urgență" pentru păsări, ouă și zahăr, ceea ce înseamnă că tarifele vor fi impuse dacă importurile vor depăși nivelurile medii din 2022 și 2023, scrie News.ro.

Norofert începe asamblarea unei linii de producție în SUA și atrage un partener american în acționariat CITEȘTE ȘI Norofert începe asamblarea unei linii de producție în SUA și atrage un partener american în acționariat

Legislatorii europeni au extins această listă pentru a include ovăzul, porumbul, crupele și mierea.

De asemenea, Parlamentul a declarat că a obținut angajamente din partea Comisiei de a lua măsuri în cazul în care importurile de grâu ucrainean vor crește brusc.

Perioada de referință pentru declanșarea frânei de urgență va fi 2022 și 2023, indicând că tarifele vor fi reimpuse dacă importurile acestor produse vor depăși volumele medii din acești doi ani, a precizat Parlamentul.

Negociatorii Parlamentului European s-au asigurat, de asemenea, că Comisia va acționa în termen de 14 zile, în loc de 21 de zile, în cazul în care vor fi atinse nivelurile de declanșare a măsurilor de salvgardare automată.

Săptămâna trecută, Parlamentul European a susținut amendamente pentru a adăuga cerealele și mierea la frâna de urgență și pentru a stabili pragul la media anilor 2021, 2022 și 2023, un nivel mai mic decât cel propus în ianuarie, deoarece 2021 a fost înainte de invazia Rusiei, când exporturile agricole ucrainene către UE au fost limitate prin tarife și cote.

viewscnt
Afla mai multe despre
uniunea europeană
ucraina
taxe