VIDEO Agro TV: Roboții care culeg fructe, viitoarea „mână de lucru” în agricultură?

VIDEO Agro TV: Roboții care culeg fructe, viitoarea „mână de lucru” în agricultură?
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 nov 2022

Știința se pune în serviciul agriculturii: roboții care culeg fructe, o tehnologie inovativă care ia amploare din ce în ce mai mult.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Nu este ușor a crea roboți care să facă ceva, aparent, la fel de simplu, cum ar fi să culeagă un măr dintr-un copac, arată Agro TV.

FOTO CONFIRMARE Zarea va investi 20 milioane euro pentru construcția unei noi fabrici CITEȘTE ȘI FOTO CONFIRMARE Zarea va investi 20 milioane euro pentru construcția unei noi fabrici

Specialiștii în robotică au lucrat zeci de ani (mai exact, au început prin anii ’80) pentru a crea o mașină care poate culege un fruct din copac și să-l arunce, apoi, într-un coș, fără a-l deteriora.

Creatorii acestor roboți au căutat inspirație la mâna omului. Ei au început prin a observa culegătorii profesioniști de fructe și s-au străduit să reproducă mișcările acestora cu degete… robotizate.

Și chiar funcționează?

Da, începe să funcționeze. Demonstrațiile tehnice s-au înmulțit în ultimii ani. De exemplu, există robotul „Robocrop”, dezvoltat în 2019 de compania britanică Fieldwork Robotics, a început în faza de testare, într-o seră. El este specializat în zmeură. Dovada interesului industrial: Bosch s-a alăturat proiectului în 2020.

Mai există și robotul american Traptic care reușește să prindă căpșuni fără a le deteriora, prin desprinderea lor de tulpină.

Fabrica de zahăr Luduș - Ajutor de stat pentru salvare gândit pentru fabrica luată de fermierii români de la Tereos CITEȘTE ȘI Fabrica de zahăr Luduș - Ajutor de stat pentru salvare gândit pentru fabrica luată de fermierii români de la Tereos

Există câteva zeci de exemple de acest tip în întreaga lume, majoritatea fiind dezvoltate de start-up-uri susținute de laboratoarele de robotică universitare.

Dar, deocamdată, toate se luptă să facă saltul spre comercializare.

Zilele acestea,  specialiștii de la Centrul de Cercetare Laimburg din Italia au prezentat un robot performant, care nu numai că poate culege mere, dar este dezvoltat pentru a aplica substanțe de protecție a culturilor.

Cocoșul de munte, salvat de judecători CITEȘTE ȘI Cocoșul de munte, salvat de judecători

Scopul este ca acest robot să îndeplinească cât mai multe sarcini posibile.

Ce impedimente sunt întâlnite în dezvoltarea acestor roboți?

De fapt, un robot recoltator concentrează elementele cele mai delicate ale roboticii. Camere ultra-sensibile pentru a recunoaște un fruct copt- robotul trebuie să fie capabil să-l vadă cu precizie, să-l distingă de frunze, să-i analizeze culoarea în aer liber, fără a se lăsa influențat de schimbările de lumină sau de umbre.

VIDEO Agro TV: Florin Călinescu: Mi-a intrat în cap să cresc porci de Bazna CITEȘTE ȘI VIDEO Agro TV: Florin Călinescu: Mi-a intrat în cap să cresc porci de Bazna

De asemenea, au nevoie de îndrumare precisă . Acești roboți sunt construiți să fie autonomi.

Un studiu al acestor tehnologii, publicat în această vară, de o echipă de specialiști de la Universitatea din Melbourne, a făcut un bilanț: prima concluzie a studiului este lipsa de informații. Majoritatea companiilor, a startup-urilor, a laboratoarelor care proiectează acești roboți nu își publică încă riguros datele.

80% randament pentru cules mere, roșii, castraveți

Din cei 47 de roboți studiați de cercetătorii australieni, doar 28 au furnizat ratele lor de recoltare. Astfel, acestea pot ajunge la 80% pentru mere, roșii, castraveți.

Dar rămân foarte scăzute pentru căpșuni sau ardei, de exemplu.

viewscnt
Afla mai multe despre
roboți
agricultură