DN Agrar Group, controlat de familia olandeză de Boer, și-a triplat afacerile în primele 9 luni

DN Agrar Group, controlat de familia olandeză de Boer, și-a triplat afacerile în primele 9 luni
scris 24 nov 2022

DN Agrar Group SA, fermă zootehnică românească, controlată de familia olandeză de Boer, cu producție de lapte de vacă și producție vegetală, a înregistrat, în primele nouă luni ale anului, o cifră de afaceri de 103,23 milioane de lei (+221,45%) și un profit net de 10,6 milioane de lei (+249,5%), comparativ cu perioada analizată din 2021.

Achiziția fermelor Lacto Agrar (realizată în luna decembrie 2021) și Apold (realizată în luna aprilie 2022) a contribuit cu peste 5 milioane lei la profitabilitatea DN AGRAR, reprezentând peste 48% din profitul net realizat, conform rezultatelor financiare aferente primelor 9 luni din 2022.

Închisoare de la 1 la 5 ani pentru micii fermierii care își fac singuri tratamente fitosanitare în fermă CITEȘTE ȘI Închisoare de la 1 la 5 ani pentru micii fermierii care își fac singuri tratamente fitosanitare în fermă

„Acest an a însemnat consolidarea activității grupului DN AGRAR și noi investiții, planurile și strategia companiei continuând direcția stabilită. Finalizarea lucrărilor de investiții din cadrul fermei Apold ne permite operarea celor două săli de muls la capacitate maximă, în 3 ture, cu o creștere a capacității operaționale cu 50%, până la finele anului.

În ce privește ferma Lacto Agrar, am demarat, în luna septembrie 2022, proiectul pentru construirea unui nou bazin pentru gunoiul de grajd. Suntem în faza de pregătire a terenului pe care vom construi bazinul și estimăm finalizarea construcției până la începutul anului 2023”, a spus Jan Gijsbertus de Boer, Președinte al Consiliului de Administrație DN Agrar Group SA.

Grupul include firmele DN Agrar Apold SRL (care are ca obiect de activitate creșterea bovinelor de lapte), DN Agrar Calnic SRL (cultivarea cerealelor (exclusiv orez), plantelor leguminoase și plantelor producătoare de semințe oleaginoase), DN Agrar Holding SRL (cultivarea cerealelor (exclusiv orez), plantelor leguminoase și plantelor producătoare de semințe oleaginoase), Prodag Garbova SRL (cumpărarea și vânzarea de bunuri imobiliare proprii).

La nivelul fermelor din cadrul DN AGRAR, cantitatea de lapte livrată a crescut cu peste 2,7 milioane de litri de lapte în primele 9 luni din 2022, respectiv cu peste 8,3% față de aceeași perioadă a anului 2021, tendință ce va continua.

Compania are peste 10.500 de capete de vaci de lapte și tineret bovin și o suprafață lucrată de aproape 7.000 de hectare de teren. Obiectivul este să ajungă la un număr de până la 12.500 de vaci de lapte și tineret bovin, în viitorul apropiat.

Cele 15 societăți care fac parte din portofoliul DN Agrar Group SA, includ 4 ferme, a căror activitate principală o reprezintă atât creșterea bovinelor de lapte (ferma Prodlact), cât și producția de lapte de vacă (fermele Cut, Lacto Agrar și Apold). Compania oferă servicii de logistică și transport de lapte de vacă cu autovehicule specializate, atât pe teritoriul național, cât și la nivel european.

În domeniul cerealelor, firmele din grup cultivă în acest moment peste 7.000 de hectare localizate pe raza județelor Alba, Sibiu și Hunedoara, și obiectivul este să ajungă la o suprafață lucrată de 10.000 de hectare prin achiziția altor ferme cu producție agricolă vegetală și/sau zootehnică. Producțiile obținute din culturile înființate sunt folosite atât pentru asigurarea bazei furajere pentru fermele proprii, cât și pentru plata arendei către acei arendatori care optează pentru cereale. Producțiile obținute din culturile de orz și floarea-soarelui sunt valorificate către terți.

În iulie 2021, DN Agrar Group a atras 24,8 milioane de lei de la investitori în urma unui plasament privat prin care societatea a vândut 25,7% din capitalul social, pentru a achiziționa ferma Lacto Agrar, conform obiectivului stabilit în prospectul de emisiune. Înainte de preluarea Lacto Agrar, producția vegetală, producția zootehnică și managementul fermei erau integrate în agribusiness-ul grupului de firme DN Agrar, astfel că după finalizarea tranzacției nu a fost necesar un proces de tranziție al activităților de producție și management, desfășurate în cadrul activității fermei. Restul achizițiilor au fost finanțate printr-o facilitate de credit, înregistrată ca datorie pe termen lung.

DN Agrar Group SA este un grup de firme cu acționariat majoritar olandez care activează în centrul Transilvaniei în județele Alba, Sibiu și Hunedoara. Grupul este listat la Bursa de Valori București din 2 februarie 2022, sub simbolul DN.

Principalele domenii de activitate sunt zootehnie, producție agricolă vegetală, prestări servicii în agricultură, logistică, transport, turism și servicii de consultanță pentru afaceri și management.

La data de 30 septembrie 2022, compania avea 239 de angajați.

viewscnt
Afla mai multe despre
dn agrar group
ferma