VIDEO Fermierii francezi continuă să blocheze autostrăzi, dând foc la baloți de fân. Spaniolii anunță și ei proteste. Macron cere ajutorul UE

VIDEO Fermierii francezi continuă să blocheze autostrăzi, dând foc la baloți de fân. Spaniolii anunță și ei proteste. Macron cere ajutorul UE
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 ian 2024

Fermierii francezi au incendiat baloți de fân pentru a bloca parțial accesul la aeroportul Toulouse, marți, și au parcat tractoare pe autostrăzile din apropierea Parisului. Fermierii, care doresc și măsuri împotriva importurilor ieftine, caută mai mult sprijin de la noul premier Gabriel Attal, care își prezintă planurile politice, și de la ministrul agriculturii, care urmează să facă și el un anunț.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

13 iunie - Eveniment Profit.ro - Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Evergent Investments, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, imobiliare.ro, Meta Estate, Nordis
25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics

În Belgia, fermierii plănuiesc să blocheze drumurile de acces către portul de containere Zeebrugge din Belgia, în contextul în care în ultimele săptămâni fermierii din Europa, inclusiv din Germania, Polonia și România, au organizat și demonstrații. De asemenea, fermierii spanioli au anunțat că intenționează să iasă în stradă în februarie, în semn de protest față de reglementările europene stricte și de lipsa sprijinului guvernamental, relatează Reuters și AFP.

Se extind protestele fermierilor din Europa. Drumuri blocate în Franța și în Lituania CITEȘTE ȘI Se extind protestele fermierilor din Europa. Drumuri blocate în Franța și în Lituania

„Orice s-ar întâmpla, suntem hotărâți să mergem până la capăt”, a spus fermierul Jean-Baptiste Bongard, în timp ce mulțimi de fermieri se înghesuiau în jurul unor mici incendii pe o autostradă din Jossigny, lângă Paris, blocată de tractoare la primele ore, arată Hotnews.

„Dacă mișcarea trebuie să dureze o lună, atunci va dura o lună”, a spus Bongard, care a preluat afacerea familiei în iulie și îi este greu să concureze cu producătorii străini care nu respectă aceleași reglementări.

O pancartă uriașă la protest, „Să salvăm agricultura”, a fost atașat unui vehicul.

FOTO Protest al fermierilor și transportatorilor din București. Traseele pe care se vor deplasa. Un singur tractor, adus pe o platformă CITEȘTE ȘI FOTO Protest al fermierilor și transportatorilor din București. Traseele pe care se vor deplasa. Un singur tractor, adus pe o platformă

În Longvilliers, tot lângă Paris, o autostradă a fost blocată cu tractoare și baloți de fân.

VIDEO POATE FI VĂZUT AICI

Prefectul regional a spus că fermierii au blocat accesul principal la aeroportul din Toulouse, dar că oamenii pot avea acces în continuare prin parcările din apropiere. BFM TV a spus că grămezi de fân și anvelope au fost incendiate la un sens giratoriu din fața aeroportului.

Fermierii din Franța, cel mai mare producător agricol al UE, spun că nu sunt plătiți suficient și sunt sufocați de reglementările excesive privind protecția mediului.

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că dorește ca Uniunea Europeană să reglementeze importurile de pui și cereale din Ucraina și să permită flexibilitate cu privire la unele dintre regulile agricole ale blocului pentru a ajuta la calmarea furiei în rândul fermierilor francezi.

DOCUMENT Combinatul de îngrășăminte din Turnu Măgurele al lui Ioan Niculae - scos din nou la vânzare. Planul de reorganizare CITEȘTE ȘI DOCUMENT Combinatul de îngrășăminte din Turnu Măgurele al lui Ioan Niculae - scos din nou la vânzare. Planul de reorganizare

„Am cerut să avem măsuri clare privind importurile din Ucraina pentru că astăzi avem lucruri în volum și calitate care destabilizază piața europeană, fie că este vorba de pui sau de cereale”, a spus Macron în timpul unei vizite de stat în Suedia.

Macron, vorbind în timpul unei vizite de stat în Suedia, a mai spus că nu dorește un proiect de acord comercial cu blocul Mercosur al țărilor sud-americane să fie semnat așa cum este acum.

Guvernul francez va încerca, de asemenea, să-i convingă pe colegii din UE să accepte să ușureze reglementările privind terenurile agricole necultivate.

„Am cerut lucruri foarte concrete pentru fermierii noștri”, a spus Macron, care va participa joi la un summit al liderilor UE la Bruxelles.
Proteste extinse în UE

VIDEO&GALERIE FOTO Protestele transportatorilor și fermierilor continuă, la Afumați și Vama Siret. Infotrafic anunță sectoare de drum cu circulație afectată CITEȘTE ȘI VIDEO&GALERIE FOTO Protestele transportatorilor și fermierilor continuă, la Afumați și Vama Siret. Infotrafic anunță sectoare de drum cu circulație afectată

Protestele au loc de mai bine de o săptămână, dar au crescut în intensitate luni, înaintea unui summit UE de joi și speră că acțiunile lor și ale altor fermieri din Europa vor atrage atenția politicienilor concentrați pe ajutorul pentru Ucraina și bugetul blocului.

Protestele franceze vin după acțiuni similare din alte țări europene, inclusiv Germania și Polonia, înaintea alegerilor pentru Parlamentul European din iunie, în care extrema dreaptă, pentru care fermierii reprezintă sunt o țintă, este văzută acumulând susținere.

În Belgia, fermierii supărați pe politicile UE de mediu și pe importurile ieftine, plănuiesc să blocheze de marți drumurile de acces către portul de containere Zeebrugge din Belgia.

Protestatarii intenționează să blocheze accesul în portul de la Marea Nordului, al doilea ca mărime din țară, timp de cel puțin 36 de ore, începând cu ora 14.00 CET (13.00 GMT), a relatat ziarul, citând organizatorii și poliția, adăugând că blocarea drumurilor ar putea dura până miercuri seara.

Orange, Vodafone și RASIROM vor să monitorizeze pădurile României. Buget - peste 44 milioane lei CITEȘTE ȘI Orange, Vodafone și RASIROM vor să monitorizeze pădurile României. Buget - peste 44 milioane lei

În Franța, guvernul, încercând să evite escaladarea protestelor și cu ochii pe alegerile europene, a renunțat deja la planurile de reducere treptată a subvențiilor pentru motorina agricolă și a promis că va relaxa reglementările de mediu.

Importurile mari din Ucraina, pentru care UE a renunțat la cote și taxe de la invazia Rusiei și a reînnoit negocierile pentru încheierea unui acord comercial între UE și blocul sud-american Mercosur, au stârnit nemulțumirea față de concurența neloială.

Importurile sunt respinse pentru presiunea asupra prețurilor europene, dar care nu respectă standardele de mediu impuse fermierilor din UE.

Franța cere modificarea legislației de mediu a Uniunii Europene chiar săptămâna aceasta, pentru a pune capăt protestelor agricultorilor care amenință să asedieze Parisul.

"În următoarele 48 de ore, vom anunța unele măsuri", a declarat anterior ministrul agriculturii, Marc Fesneau, televiziunii France 2.

Principala problemă în domeniu privește suprafețele care trebuie lăsate necultivate conform noilor reglementări privind biodiversitatea, adoptate anul trecut. Legea adoptată de Parlamentul European pentru refacerea ecosistemelor naturale degradate a fost puternic contestată, reamintește agenția citată. Actul normativ prevede că țările membre ale UE trebuie să ia până în 2030 măsuri pentru renaturarea a circa 20% din teritoriile lor, în condițiile în care 81% din habitatele naturale din Europa sunt clasificate ca deficitare.

Inedit - Un antreprenor a găsit soluția pentru lipsa forței de muncă: A construit o mică pușcărie și angajează deținuți CITEȘTE ȘI Inedit - Un antreprenor a găsit soluția pentru lipsa forței de muncă: A construit o mică pușcărie și angajează deținuți

Unii agricultori se tem că activitatea lor va fi afectată.

Guvernul francez încearcă să limiteze demonstrațiile la scară națională ale agricultorilor care cer să fie plătiți mai bine și să beneficieze de un trai mai bun. Mulți dintre ei urmau să se îndrepte luni spre Paris, în timp ce au început să protesteze și fermierii din Belgia.

În mai multe țări europene, agricultorii se plâng că Uniunea Europeană nu îi ajută suficient în contextul concurenței internaționale și al globalizării.

viewscnt
Afla mai multe despre
franța
legislatie
ue