AT&T a obținut în instanță preluarea Time Warner, acord pe care administrația Trump a încercat să îl blocheze

AT&T a obținut în instanță preluarea Time Warner, acord pe care administrația Trump a încercat să îl blocheze
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 iun 2018

AT&T a obținut marți acordul justiției americane pentru preluarea Time Warner, pentru 85 de miliarde de dolari, instanța respingând încercarea administrației președintelui Donald Trump de a bloca acordul, ceea ce va declanșa probabil un val de fuziuni, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Acordul, care va fi finalizat săptămâna viitoare, este considerat un moment de răscruce în industria media, care a fost complet schimbată de către companii precum Netflix și Google, divizie a Alphabet, care produc conținut și îl vând consumatorilor online, fără să fie nevoie de abonament prin cablu, scrie News.ro.

Operatorii din cablu, satelit și wirelles consideră că achizițiile de companii care creează conținut pot fi un mijloc de creștere a veniturilor.

Trump, un critic frecvent al postului de televiziune CNN, care este deținut de Time Warner, a denunțat acordul la anunțarea acestuia, în octombrie 2016.

VIDEO Uber lansează o versiune simplificată a aplicației CITEȘTE ȘI VIDEO Uber lansează o versiune simplificată a aplicației

Judecătorul districtual Richard Leon nu a considerat justificate argumentele guvernului că acordul dintre AT&T și Time Warner va dăuna consumatorilor, calificând unul dintre argumente ca fiind ”superficial”, iar un altul ”o tâmpenie”.

Decizia judecătorului ar putea declanșa o cascadă de achiziții a unor producători de filme de către companii de televiziune, fiind posibil ca prima să fie o ofertă a grupului Comcast pentru unele active ale Twenty-First Century Fox.

Fuziunea, care include datoriile, va fi a patra mare preluare care a avut loc vreodată în industria telecomunicațiilor, mediei și divertismentului, potrivit datelor Thomson Reuters. De asemenea, ar fi al 12-lea cel mai mare acord de acest fel la nivelul tuturor industriilor.

Judecătorul Leon a conchis că guvernul nu a reușit să demonstreze impactul negativ al fuziunii asupra concurenței și a cerut autorităților să nu încerce să îi blocheze decizia prin apel, pentru că ar fi incorect să procedeze în acest fel, fiind improbabil să aibă succes.

”Este un șoc din punct de vedere legal. Cred că vom vedea o încredere mult mai mare a companiilor în fuziunile verticale”, a declarat J.B. Heaton, avocat și consultant în domeniul litigiilor și procedurilor legate de reglementări.

Acțiunile AT&T au scăzut cu 1,3% în urma deciziei judecătorului, după închiderea tranzacțiilor de marți, iar cele ale Time Warner au crescut cu peste 5%.

Titlurile Twenty-First Century Fox au urcat cu 7%, pe fondul așteptărilor că grupurile Comcast și Walt Disney ar putea începe un război al ofertelor pentru preluarea activelor sale media.

Acțiunile Comcast și Walt Disney au scăzut cu 4,3%, respectiv cu 1,8%.

T-Mobile US, Sprint, CBS, Dish Network, Discovery și Viacom au fost tranzacționate la rândul lor în creștere.

Departamentul de Justiție a intentat procesul pentru oprirea fuziunii dintre AT&T și Time Warner în noiembrie 2017, afirmând că deținerea a DirecTV și Time Warner de către AT&T i-ar conferi un avantaj incorect față de alți furnizori de servicii prin cablu care depind de conținutul Time Warner, cum este Game of Thrones al HBO.

Șeful diviziei antitrust a Departamentului de Justiție, Makan Delrahim, a declarat că trebuie să citească opinia judecătorului, înainte de a lua decizia să facă apel.

Departamentul de Justiție nu va fi descurajat, probabil, de această pierdere, a declarat Amy Ray, din partea firmei de avocatură Cadwalader, Wickersham & Taft LLP, notând că Departamentul a reuțit să blocheze alte fuziuni.

Pe parcursul procesului care a durat șase săptămâni, AT&T a argumentat că achiziția Time Warner va permite obținerea de informații despre utilizatori, necesare să personalizeze publicitatea digitală, așa cum procedează Facebook și Google.

AT&T va putea să utilizeze conținut produs de Time Warner pentru serviciile sale de streaming DirecTV Now și viitorul serviciu AT&T Watch, care sunt pachete video mai ieftine, cu canale mai puține.

AT&T a salutat decizia curții și a anunțat că se așteaptă să finalizeze fuziunea înainte de termenul contractual 21 iunie.

Guvernul a estimat o creștere a costurilor supotate de companiile concurente, cum este Charter Communications, cu 580 de milioane de dolari pe an, dacă va fi permisă fuziunea dintre AT&T și Time Warner.

viewscnt
Afla mai multe despre
at&t
time warner