Acord de principiu între Ford și sindicatul din industria auto, după mai bine de 40 de zile de grevă

Acord de principiu între Ford și sindicatul din industria auto, după mai bine de 40 de zile de grevă
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 oct 2023

După 41 de zile de grevă la constructorii auto americani Ford, General Motors și Stellantis, sindicatele auto UAW și Ford au ajuns miercuri la un "acord provizoriu", salutat imediat ca fiind "istoric" de președintele Joe Biden, scrie AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Îi salut pe cei de la UAW și Ford pentru că au ajuns la un acord după negocieri dure, cu bună credință, și pentru că au ajuns la un acord provizoriu istoric în această seară", a declarat Biden de la Casa Albă.

Podul de jumătate de miliard de euro de la Brăila are fisuri la structura de rezistență, la câteva luni de la inaugurare CITEȘTE ȘI Podul de jumătate de miliard de euro de la Brăila are fisuri la structura de rezistență, la câteva luni de la inaugurare

Acordul include o creștere cu 25% a salariului de bază și a beneficiilor legate de costul vieții, a precizat UAW. Acesta mai trebuie să fie ratificat de către lucrători în cadrul unui vot care va avea loc în următoarele săptămâni, scrie News.ro.

Ford s-a declarat "mulțumită" de rezultat.

"Am realizat lucruri pe care nimeni nu le credea posibile", a declarat Shawn Fain, președintele sindicatului UAW.

"De la începutul grevei, Ford a pus pe masă cu 50% mai mult decât atunci când am ieșit în stradă. Acest acord ne plasează pe o nouă cale pentru a schimba lucrurile la Ford, la cei trei mari și în întreaga industrie auto", a adăugat el.

Este pentru prima dată când "Big Three" sunt vizați în același timp. Greva, legată de elaborarea următoarelor contracte colective, a mobilizat marți aproape 45.000 de angajați în total, din cei 146.000 de membri ai UAW.

ANUNȚ Încă un pas important pentru construirea Autostrăzii Sibiu - Făgăraș CITEȘTE ȘI ANUNȚ Încă un pas important pentru construirea Autostrăzii Sibiu - Făgăraș

"Ne concentrăm pe repornirea uzinei de mașini pick-up din Kentucky, a uzinei de asamblare din Michigan și a uzinei de asamblare din Chicago, pe readucerea la muncă a 20.000 de angajați Ford și pe livrarea întregii noastre linii de produse către clienții noștri", a declarat directorul general al Ford, Jim Farley, citat într-un comunicat.

După un acord de principiu, sindicatele nu pun uneori capăt grevei până când acesta nu este ratificat de către membri.

Contractul provizoriu negociat cu Ford prevede o creștere salarială care este puțin mai mică decât cele 40% pe care Shawn Fain le-a cerut atunci când UAW a lansat greva pe 15 septembrie, dar este semnificativ mai mare decât cele 9% propuse inițial de Ford în august.

"Acordul prevede o creștere cu 25% a salariului de bază până în aprilie 2028", a detaliat sindicatul în comunicatul său. "În total, el va duce la o creștere de peste 30% a salariului maxim, care depășește 40 de dolari pe oră, și la o creștere de 68% a salariului de bază, care depășește 28 de dolari pe oră".

ULTIMA ORĂ Grecii de la PPC au finalizat preluarea Enel România CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Grecii de la PPC au finalizat preluarea Enel România

"Muncitorii Ford cu cele mai mici salarii vor primi o creștere de peste 150% pe durata acordului", a adăugat UAW.

Acordul elimină, de asemenea, grilele de salarizare care îi dezavantajează pe angajații mai tineri, îmbunătățește pensiile pentru actualii pensionari și garantează dreptul la grevă în cazul închiderii fabricilor.

"Împreună, schimbăm cursul lucrurilor pentru clasa muncitoare din această țară", a declarat Shawn Fain.

viewscnt
Afla mai multe despre
ford
greva