Activele rusești ale Volvo au fost transferate unui investitor rus

Activele rusești ale Volvo au fost transferate unui investitor rus
Profit.ro
Profit.ro
scris 8 sep 2023

Activele pe care producătorul suedez de camioane Volvo AB le avea în Rusia au fost transferate unui investitor rus, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, a informat Ministerul rus al Industriei și Comerțului într-un comunicat de presă, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

În luna februarie a anului trecut, Volvo și-a suspendat toate operațiunile de vânzări, service și producție din Rusia, iar în luna octombrie 2022 i-a avertizat pe investitori că ar putea fi nevoit să recurgă la noi deprecieri cu privire la valoarea activelor sale din Rusia. În 2021, piața din Rusia a fost responsabilă de aproximativ 3% din vânzările de 372 miliarde de coroane (33,3 miliarde de dolari) ale producătorului suedez de camioane Volvo AB.

Mașinile minuscule asemănătoare modei anilor 1960 par să revină în popularitate CITEȘTE ȘI Mașinile minuscule asemănătoare modei anilor 1960 par să revină în popularitate

Ministerul rus al Industriei și Comerțului a precizat că, împreună cu noul proprietar, a "identificat un partener intern pentru dezvoltarea viitoare a producției la uzina de la Kaluga și lucrează la repornirea activității în cel mai scurt timp posibil", scrie Agerpres.

În comunicatul de presă al Ministerului rus al Industriei și Comerțului, identitatea noului proprietar sau a partenerului intern nu este dezvăluită, însă Registrul de stat al persoanelor juridice din Rusia a informat că activele Volvo, inclusiv uzina de la Kaluga, sunt sub controlul operațional al omului de afaceri Igor Kim.

Tot Registrul de stat al persoanelor juridice din Rusia a precizat că partenerul lui Igor Kim în domeniul vânzărilor cu amănuntul de automobile, Alexei Sannikov, va conduce uzina de la Kaluga, care poate produce aproximativ 15.000 de camioane pe an.

Volvo AB este una din multele companii occidentale care au renunțat la subsidiarele și uzinele lor din Rusia, deseori la un preț simbolic sau foarte mic, pentru că o continuare a afacerilor acolo a devenit imposibilă, după debutul invaziei Moscovei în Ucraina, la începutul lui 2022. Invazia rusească a declanșat mai multe sancțiuni economice occidentale, dar și amenințări din partea Rusiei că va naționaliza afacerile firmelor occidentale.

Volvo se alătură altor constructori auto, precum Volkswagen, Mercedes-Benz, Nissan, Toyota, Renault, BMW, Kia și Hyundai, care au încetat operațiunile de producție în Rusia. O parte din aceste uzine au fost modificate pentru a produce automobile chinezești și a acoperi golul apărut pe piață odată cu plecarea firmelor occidentale. 

viewscnt
Afla mai multe despre
volvo
rusia