Antonov AN-225, cel mai mare avion comercial din lume distrus în războiul din Ucraina, va fi reconstruit

Antonov AN-225, cel mai mare avion comercial din lume distrus în războiul din Ucraina, va fi reconstruit
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 nov 2022

Au fost confirmate planuri de reconstruire a celui mai mare avion comercial din lume, după ce Antonov AN-225 a fost distrus la începutul invaziei Rusiei asupra Ucrainei, relatează CNN.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Aeronava de mari dimensiuni, supranumită ”Mriya”, care înseamnă ”vis” în limba ucraineană – a fost atacată la baza sa din Hostomel, lângă Kiev, pe 27 februarie, scrie News.ro.

DOCUMENT Criza energetică: Guvernul permite scumpirea ″din mers″ a transportului feroviar de cărbune pentru termocentrale, altfel fiind ″iminentă″ blocarea acestuia CITEȘTE ȘI DOCUMENT Criza energetică: Guvernul permite scumpirea ″din mers″ a transportului feroviar de cărbune pentru termocentrale, altfel fiind ″iminentă″ blocarea acestuia

”Rusia a distrus «Mriya». Dar nu vor putea (n.r. forțele ruse) niciodată să ne distrugă visul unui stat european puternic, liber și democratic. Vom învinge!, a scris la acea vreme ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, pe Twitter.

Producătorii săi au anunțat că planurile de reconstrucție a aeronavei sunt deja în derulare.

Compania Antonov a precizat luni într-un tweet că proiectul de reconstrucție a început, iar ”lucrările de proiectare” sunt în curs de desfășurare.

Costurile se vor ridica la peste 500 de milioane de euro, a prezis compania, care a promis că va oferi mai multe informații ”după victorie”.

Compania are deja în jur de 30% din componentele necesare pentru a construi o nouă aeronavă.

Inițial, compania ucraineană de apărare de stat Ukroboronprom, care administrează Antonov, a emis o declarație în care estima restaurarea la peste 3 miliarde de dolari, sumă pentru care a promis că o va face pe Rusia să plătească. Reconstrucția ar dura cel puțin cinci ani, se spunea atunci.

Compania Antonov a menționat la acea vreme că nu a putut verifica starea avionului. În schimb, corespondentul CNN Vasco Cotovio a remarcat în luna aprilie, când a văzut aeronava, că botul avionului a primit ”o lovitură directă de artilerie” și a fost ”complet distrus”.

”Au fost daune mari la aripi și la unele dintre motoare. Secțiunea din capătul din spate a fost scutită de orice impact major și are câteva găuri cauzate fie de schije, fie de gloanțe”, afirmat Cotovio la acea dată, prezicând că o reparație ar fi puțin probabilă.

viewscnt
Afla mai multe despre
antonov an-225
avion