Comisia Europeană aprobă o garanție de stat în valoare de 19,3 de milioane euro pentru Tarom

Comisia Europeană aprobă o garanție de stat în valoare de 19,3 de milioane euro pentru Tarom
scris 5 oct 2020

Comisia Europeană a anunțat luni că a aprobat o garanție de stat în valoare de aproximativ 19,3 milioane euro (aproximativ 94 de milioane de lei) în favoarea companiei aeriene de stat TAROM, informează un comunicat de presă al executivului comunitar.

Măsura are drept obiectiv despăgubirea companiei aeriene pentru pierderile provocate direct de pandemia de coronavirus și restricțiile de călătorie introduse de România și alte țări de destinație pentru a limita răspândirea coronavirusului în perioada 16 martie - 30 iunie. Acestea au obligat Tarom să își anuleze majoritatea zborurilor programate, ceea ce i-a afectat puternic cifra de afaceri, scrie Agerpres.

EXCLUSIV VIDEO Cântăreața Delia și-a cumpărat un penthouse de 3 milioane de euro în One Verdi Park, proiect în care a și investit alături de dezvoltatorul One United și care va fi livrat peste un an CITEȘTE ȘI EXCLUSIV VIDEO Cântăreața Delia și-a cumpărat un penthouse de 3 milioane de euro în One Verdi Park, proiect în care a și investit alături de dezvoltatorul One United și care va fi livrat peste un an

Sprijinul de stat va lua forma unor garanții de stat.

Comisia a analizat măsura în temeiul articolului 107 alineatul (2) litera (b) din TFUE, care îi permite Comisiei să aprobe măsurile de ajutor de stat acordate de statele membre pentru a despăgubi anumite întreprinderi sau anumite sectoare (sub formă de scheme) pentru daunele cauzate în mod direct de evenimente extraordinare. Comisia consideră că măsura adoptată de România va acoperi pagubele care au legătură directă cu pandemia de coronavirus.

O firmă independentă de audit va verifica ca ajutorul să nu depășească pagubele suferite în perioada 16 martie -30 iunie. După examenul de audit, orice sprijin public de care TAROM a beneficiat peste pagubele suferite vor trebui returnate. În consecință, riscul de supra despăgubire este exclus, consideră executivul comunitar.

De asemenea, Comisia a constatat că măsura este proporțională, deoarece compensația nu depășește ceea ce este necesar pentru acoperirea daunelor. Din aceste motive, Comisia a ajuns la concluzia că măsura românească este în linie cu prevederile UE privind ajutoarele de stat.

În data de 20 august, Comisia Europeană a anunțat că a aprobat o garanție de credit în valoare de 62 de milioane euro, menită să despăgubească Blue Air pentru daunele suferite ca urmare a pandemiei de COVID-19.

viewscnt
Afla mai multe despre
comisia europeana
tarom