Compania aeriană TAP- luată în calcul spre naționalizare

Compania aeriană TAP- luată în calcul spre naționalizare
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 apr 2020

Portugalia ar putea fi nevoită să naționalizeze compania aeriană TAP și alte companii afectate de impactul economic al pandemiei de coronavirus, a declarat marți premierul Antonio Costa, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

TAP a fost parțial privatizată în anul 2015 iar statul portughez deține în prezent o participație de 50%. Restul acțiunilor sunt deținute de consorțiul privat Atlantic Gateway, condus de antreprenorul brazilian David Neeleman, și angajații TAP care dețin un pachet de 5%, scrie Agerpres.

ULTIMA ORĂ Renault, proprietarul Dacia, se retrage din China CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Renault, proprietarul Dacia, se retrage din China

"Nu putem exclude necesitatea de a naționaliza TAP și alte companii care sunt absolut esențiale pentru țară. Nu putem risca să le pierdem", a declarat premierul Antonio Costa pentru cotidianul Observador. "Aceasta este o criză sanitară care se transformă într-o criză economică și nu o putem lăsa să se înrăutățească", a adăugat premierul portughez.

Ministrul portughez de Finanțe, Mario Centeno a spus și el că naționalizarea TAP ar putea fi o opțiune. "Cu siguranță nu vom elimina nicio posibilitate. TAP se confruntă cu provocări unice, însă sunt multe modalități prin care putem interveni iar naționalizarea poate fi una din aceste modalități", a spus Centeno, care este și președintele Eurogrupului.

Luna trecută, TAP a anunțat că va concedia, temporar, 90% din angajații săi în contextul în care pandemia de coronavirus a paralizat transportul aerian de pasageri. TAP a încheiat anul 2019 cu pierderi nete de 106 milioane de euro iar în luna februarie în presa germană au apărut informații potrivit cărora Lufthansa și United Airlines analizau o posibilă preluare în comun a TAP.

În decembrie 2018, TAP Air Portugal s-a retras din România.

viewscnt
Afla mai multe despre
tap
portugalia