Compania familiei Porsche și-a diminuat profitul, din cauza rezultatului în scădere al VW Group

Compania familiei Porsche și-a diminuat profitul, din cauza rezultatului în scădere al VW Group
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 17 nov 2023

Porsche SE, compania prin care familiile Porsche și Piech își exercită controlul la Volkswagen Group, a înregistrat în primele trei trimestre ale acestui an o scădere a profitului cu un miliard de euro, din cauza rezultatelor companiilor deținute, VW AG și Porsche AG.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Porsche Automobil Holding SE (Porsche SE), compania în care sunt acționari membrii familiilor Porsche și Piech, și care este principal acționar al Volkswagen Group, a anunțat un profit net de 3,8 miliarde de euro în primele nouă luni ale anului fiscal 2023, în scădere de la 4,8 miliarde de euro, cât înregistrase în urmă cu un an. Potrivit companiei, rezultatul a fost influențat semnificativ de rezultatul obținut de Volkswagen AG, de 3,6 miliarde de euro, în scădere de la 4,4 miliarde de euro în 2022. De asemenea, Porsche AG (Dr. Ing. hc F. Porsche AG) care deține marca Porsche, listată pe bursă în urmă cu un an, a contribuit la profitul Porsche SE cu 236 de milioane de euro în perioada de raportare. Valoarea a fost obținută dintr-un profit alocat de 492 milioane euro, din care s-a scăzut contribuția la achiziția acțiunilor, de 256 milioane euro.

Dacia-Renault: Putem spune că Dacia nu mai este doar o marcă națională, ci a devenit o marcă europeană CITEȘTE ȘI Dacia-Renault: Putem spune că Dacia nu mai este doar o marcă națională, ci a devenit o marcă europeană

Datoria netă a Porsche SE s-a îmbunătățit la -5,8 miliarde de euro la 30 septembrie 2023, de la -6,7 miliarde de euro la 31 decembrie 2022. Fluxul de numerar din activitățile de exploatare conține o rambursare a impozitului pe profit de 316 milioane de euro. Aceasta se referă în principal la impozitul pe dividendele primite care fuseseră inițial deduse în anii anteriori.

În plus, în al treilea trimestru au fost contabilizate alte venituri din exploatare de 219 milioane de euro din rambursări de taxe de la Volkswagen AG. Ambele intrări de numerar însumează aproximativ 500 milioane de euro. Acestea consolidează în mod semnificativ poziția de lichiditate a Porsche SE.

Dr. Johannes Lattwein, membru al consiliului de administrație responsabil pentru finanțe și IT: „Rezultatul solid al grupului nostru și dezvoltarea pozitivă a lichidității nete arată că implementăm cu succes strategia noastră financiară. Este baza reducerii consistente a datoriei noastre financiare, a distribuirii stabile de dividende către acționarii noștri și a creșterii în continuare a portofoliului nostru de investiții.”

FOTO & VIDEO Volvo readuce în actualitate monovolumele. Premieră mondială pentru EM90 CITEȘTE ȘI FOTO & VIDEO Volvo readuce în actualitate monovolumele. Premieră mondială pentru EM90

Compania familiilor Porsche și Piesch își menține previziunile pentru finalul de an, cu un profit între 4,5 și 6,5 miliarde de euro pentru anul fiscal 2023, cu estimări pentru jumătatea inferioară a acestui interval.

Situația financiară a Porsche SE a fost determinată de separarea în 2022 a mărcii Porsche, compania Porsche AG fiind listată pe bursă, dar Porsche SE și-a negociat un procent de 25% plus unu din acțiunile ordinare, reprezentând un pachet de blocare. Achiziția acțiunilor a costat 10,1 miliarde de euro, din care 7,1 miliarde plătiți direct și restul cu un dividend special primit din partea VW AG, din prețu de vânzare, alocat tuturor acționarilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
porsche se
porsche automobil holding
vw ag