DOCUMENT Alianța Renault Nissan Mitsubishi își instalează un nou „Consiliu Operațional”, dar va folosi vechiul RNBV construit de Ghosn, „ca back-up”

DOCUMENT Alianța Renault Nissan Mitsubishi își instalează un nou „Consiliu Operațional”, dar va folosi vechiul RNBV construit de Ghosn, „ca back-up”
scris 12 mar 2019

Jean-Dominique Senard, președinte Renault, Hiroto Saikawa, CEO Nissan, Thierry Bolloré, CEO Renault și Osamu Masuko, CEO Mitsubishi Motors, au semnat un memorandum de înțelegere pentru constituirea unui nou consiliu operațional care să coordoneze Alianța Renault Nissan Mitsubishi.

Cele trei companii membre ale Alianței Renault Nissan Mitsubishi au confirmat informațiile apărute cu o zi înainte privind eliminarea celor două structuri olandeze, Renault Nissan BV și Nissan Mitsubishi BV, prin care era exercitată conducerea Alianței. Acestea fuseseră înființate de Carlos Ghosn și au fost subiectul a numeroase acuzații de încălcare a bunei guvernanțe de vechea conducere. Jean Dominique Senard va fi președintele noii structuri, iar cei trei CEO vor face parte din acest Consiliu de Administrație.

Documentul semnat precizează fără echivoc că președintele Renault va fi cel puțin vicepreședinte Nissan. În comunicarea oficială este menționat pentru prima dată numele Nissan înainte celui al Renault.

„Noul consiliu operațional va conduce cooperarea operațională dintre Nissan, Renault și Mitsubishi Motors și ca căuta noi căi de a genera valoare pentru fiecare acționar și angajat”, se arată în anunțul oficial. Deciziile în cadrul noului board vor fi luate doar prin consens.

FOTO Mazda a surprins cu noul model crossover CX-30, prezentat în premieră mondială la Geneva CITEȘTE ȘI FOTO Mazda a surprins cu noul model crossover CX-30, prezentat în premieră mondială la Geneva

Anunțată deocamdată doar ca intenție, noua structură va fi interfața pentru „Noul Start”, o idee nouă de marketing care se referă, probabil, la noua eră a Alianței, post Ghosn.

Noul board, care va fi oficializat odată cu aniversarea Alianței, se va întâlni lunar la Paris sau la Tokyo.

Se pare că lucrurile nu se vor opri aici, până la urmă, anunțul făcând referire la „o organizație”. „Crearea noului board operațional al Alianți este desenat să ajute Nissan, Renault și Mitsubishi Motors să devină ceea ce pot fi împreună - o organizație de top într-o piață auto globală în rapidă schimbare și înalt competitivă”.

În comunicatul ce anunță memorandumul se mai precizează și că, pe lângă „dedicația și loialitatea angajaților Nissan, Renault și Mitsubishi”, mai este luată în calcul și „cooperarea constructivă cu Daimler”.

Memorandumul semnat de cei patru cuprinde câteva puncte foarte importante: președintele Renault va fi președintele Consiliului Alianței, Consiliul Alianței va înlocui de facto RNBV în funcțiunile de guvernare a Alianței, dar RNBV va continua să existe, „ca back-up”, iar RAMA (Restated Alliance Master Agreement), semnat în 2018, după arestarea lui Ghosn, va rămâne în vigoare. Președintele Renault va fi „un candidat natural la poziția de vicepreședinte și Director Reprezentativ al Nissan, acesta urmând să fie nominalizat de Nissan ca Director al companiei în CA. Mai mult, cele două companii, Renault și Nissan, își asumă să respecte recomandările comitetului de îmbunătățire a guvernanței Nissan, care va spune pe cine propune pentru funcția de președinte al Nissan.

Cu o zi înainte de semnarea acestui memorandum, Carlos Ghosn, proaspăt eliberat din arest, a încercat să participe la o ședință a Consiliului de Administrație al Nissan, însă a fost blocat de judecători la cererea Nissan.

DOCUMENT Alianța Renault Nissan Mitsubishi își instalează un nou „Consiliu Operațional”, dar va folosi vechiul RNBV construit de Ghosn, „ca back-up”

viewscnt
Afla mai multe despre
alianta renault nissan mitsubishi
memorandum renault nissan
carlos ghosn
jean dominique senard
thierry bollore
hiroto saikawa