Fondul suveran al Novegiei, acționar important al Tesla, va vota împotriva salariului de 56 de miliarde dolari al lui Elon Musk. UPDATE Reacția multimiliardarului

Fondul suveran al Novegiei, acționar important al Tesla, va vota împotriva salariului de 56 de miliarde dolari al lui Elon Musk. UPDATE Reacția multimiliardarului
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 iun 2024

Fondul suveran de investiții din Norvegia, cu active de 1.700 miliarde de dolari, acționar important al Tesla, va vota împotriva ratificării pachetului salarial de 56 de miliarde de dolari al CEO-ului producătorului american de vehicule electrice, Elon Musk, care urmează să fie votat săptămâna viitoare, după ce un judecător din Delaware l-a invalidat la începutul acestui an. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

UPDATE Miliardarul sud-african Elon Musk a declarat că decizia Fondului suveran de investiții al Norvegiei de a vota împotriva pachetului său salarial de la Tesla nu este ”cool”, potrivit Reuters.

Fondul este al optulea cel mai mare acționar al Tesla, potrivit datelor LSEG, arată News.ro.

Acest pachet salarial al lui Musk, cel mai mare pentru un director executiv din America corporativă, a fost aprobat în 2018, dar anulat de un judecător la începutul acestui an, care a declarat că suma este nedreaptă pentru acționari, numind-o ”o sumă incomensurabilă”.

LIVE TEXT ALEGERI LOCALE și EUROPARLAMENTARE - Prezență mai mare la vot față de alegerile anterioare. Sesizări de buletine multiple sau gata ștampilate. Mesajele liderilor politici CITEȘTE ȘI LIVE TEXT ALEGERI LOCALE și EUROPARLAMENTARE - Prezență mai mare la vot față de alegerile anterioare. Sesizări de buletine multiple sau gata ștampilate. Mesajele liderilor politici

Fondul a spus că a apreciat ”valoarea semnificativă generată sub conducerea domnului Musk de la data grantării în 2018”. Cu toate acestea, ”rămînem îngrijorați de mărimea totală a sumei, structura dată de performanța declanșatoare, diluarea și lipsa de atenuare a riscului de persoană cheie”, a declarat Norges Bank Investment Management (NBIM), operatorul fondului.

În 2018, fondul a votat împotriva pachetului.

”Vom continua să căutăm un dialog constructiv cu Tesla pe această temă și pe alte subiecte”, a adăugat NBIM.

Fondul, care deține o participație de 0,98% la Tesla, în valoare de 7,7 miliarde de dolari, conform datelor fondului, a criticat salariul excesiv al CEO-ului.

Anul trecut, a votat împotriva a mai mult de jumătate din pachetele de salarii ale directorilor executivi din SUA, de peste 20 de milioane de dolari, avertizând că acestea nu se aliniază cu crearea de valoare pe termen lung pentru acționari.

FOTO&DOCUMENTE Ce politicieni au finanțat șefii companiei americane care vrea mini-reactoare nucleare la Doicești CITEȘTE ȘI FOTO&DOCUMENTE Ce politicieni au finanțat șefii companiei americane care vrea mini-reactoare nucleare la Doicești

SINDICATE

Fondul a mai spus că va vota pentru o propunere a acționarilor care să solicite Tesla să adopte o politică de libertate de asociere și de negociere colectivă, o victorie pentru sindicatele care doresc să-și afirme influența asupra producătorului auto american.

Votul are loc în timp ce Tesla continuă să se confrunte cu acțiuni sindicale în Suedia, cu mecanicii în grevă din 27 octombrie, într-unul dintre cele mai lungi conflicte de muncă din țară.

Fondul suveran din Norvegia, care deține 1,5% din toate acțiunile listate la nivel mondial, a susținut tot în 2022 o propunere a acționarilor prin care a cerut Tesla să adopte o politică de respectare a drepturilor muncii, cum ar fi libertatea de asociere și negocierea colectivă.

Producătorul de vehicule electrice se confruntă cu o reacție împotriva sa în regiunea nordică din partea sindicatelor și a unor fonduri de pensii, din cauza refuzului său de a accepta cererea mecanicilor săi suedezi pentru drepturi de negociere colectivă care să acopere salariile și alte condiții.

ANUNȚ Noi obligațiuni guvernamentale Fidelis în iunie. Condiții speciale pentru o anumită categorie CITEȘTE ȘI ANUNȚ Noi obligațiuni guvernamentale Fidelis în iunie. Condiții speciale pentru o anumită categorie

TEXAS

Fondul suveran din Norvegia a votat pentru transferul înregistrării corporative a producătorului de vehicule electrice în Texas din Delaware, un vot pe care Musk l-a solicitat după ce judecătorul din Delaware i-a invalidat salariul.

Fondul a mai spus că va vota pentru o propunere de alegere a fratelui mai mic al lui Musk, Kimbal, în vârstă de 51 de ani, în consiliul de administrație al Tesla. Fondul a votat în favoarea alegerii sale în 2018, potrivit datelor fondului.

Acționarii Tesla vor vota cu privire la salariul lui Musk, precum și realegerea directorilor, inclusiv a fratelui lui Musk, la adunarea lor anuală programată pe 13 iunie.

viewscnt
Afla mai multe despre
fondul suveran al norvegiei
tesla
elon musk
salariu
vot
împotriva