Fostul ministru francez al Justiției, avocata Rachida Dati, ar fi primit 600.000 de euro de la Renault-Nissan

Fostul ministru francez al Justiției, avocata Rachida Dati, ar fi primit 600.000 de euro de la Renault-Nissan

Rachida Dati

scris 5 feb 2019

Fostul ministru francez al Justiției, Rachida Dati, ar fi primit 600.000 de euro de la Renault-Nissan pe când era eurodeputat, ea fiind remunerată prin filiala de la Amsterdam pentru serviciile sale de avocat, scrie L'Express.

Auditul independent efectuat în comun timp de mai multe zile de către Renault și Nissan privind funcționarea și utilizare fondurilor filialei sale RNBV, care să supravegheze Alianța cu sediul în Olanda, ar putea să aducă multe surprize, scrie News.ro.

Astfel, eurodeputata Rachida Dati a fost remunerată din această "cutie neagră" între noiembrie 2009, adică la patru luni după plecarea din Guvernul lui François Fillon, prim-ministru în mandatul lui Nicolas Sarkozy, și februarie 2013, conform informațiilor dezvăluite de Bloomberg.

Vânzările de mașini ecologice au crescut cu aproape două treimi anul trecut CITEȘTE ȘI Vânzările de mașini ecologice au crescut cu aproape două treimi anul trecut

O activitate nu de consultant, ci de avocat, a precizat Olivier Pardo, avocatul fostului ministru. Secretul profesional al avocatului nu permite ca aceasta din urmă să fie obligată să facă publice numele clienților săi. În calitate de avocat, Dati nu trebuie să justifice cum este plătită pentru sfaturile sale către clienți.

Potrivit informațiilor L'Express, Dati ar fi primit suma de 600.000 de euro, plătită în patru tranșe. Însă, în declarația de interese pe care a trebuit să o dea pe 31 decembrie 2014, în calitate de eurodeputat, la Înalta Autoritate pentru Transparența vieții publice, Rachida Dati nu a declarat nicio activitate profesională în anul 2009 ca avocat, chiar dacă lucra deja pentru Alianță.

Contractul ei de avocat a fost încheiat în noiembrie 2009 și s-a încheiat în februarie 2013. Declarația sa de interese dezvăluie onorarii fără taxe de 625.000 de euro pentru 2010, 539.000 de euro pentru 2011, 704.000 de eurio pentru anul 2012 și 205.000 de euro pentru 2013.

Potrivit unui apropiat al Alianței, activitatea fostului ministru ar fi început din "2009". Misiunea fostului ministru al Justiției a fost, potrivit informațiilor L'Express, de a ajuta Alianța să își dezvolte afacerea în Orientul Apropiat și în Africa de Nord. Ea trebuia să asiste la întâlniri cu Carlos Ghosn, chiar să îl reprezinte ocazional.

Cheltuielile legate de aceste misiuni externe apar în conturile Alianței sub o singură linie și pentru o sumă de 20 de milioane de euro doar în 2015, atunci când bugetul global al acestei societăți pentru 2018 era de numai 60 de milioane de euro. Anul trecut, RNVB a plătit 12,4 milioane de euro pentru consultanță și taxe pentru avocați.

Așa cum a dezvăluit recent L'Express, această filială olandeză, finanțată pe jumătate de Renault și pe jumătate de Nissan, l-a plătit pe expertul în securitate și prieten al guvernelor de dreapta și de stânga Alain Bauer când a fost recrutat de Carlos Ghos pentru a rezolva afacerea numită "spioni falși" de Renault.

Pentru Bloomberg, el a asigurat săptămâna trecută că RNBV l-a cooptat la recomandarea lui Louis Schweitzer, predecesorul lui Ghos în fruntea Renault. Consultantul plătit cu 200.000 de euro pe an de filiala olandeză a confirmat că a lucrat pentru Alianță. Însă contractul de confidențialitate îl împiedică să spună mai multe despre acest lucru. 

viewscnt
Afla mai multe despre
rachida dati
renault-nissan