FOTO Damen Galați va construi și proiecta 4 noi fregate pentru Olanda și Belgia

FOTO Damen Galați va construi și proiecta 4 noi fregate pentru Olanda și Belgia
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 iul 2023

Ministerul olandez al Apărării, Damen și Thales au semnat un contract pentru proiectarea, construcția și livrarea a patru fregate de război anti-submarin (ASW); două pentru Olanda și două pentru Belgia. Acordul a fost semnat pe HNLMS Karel Doorman de secretarul de stat al Apărării Christophe van der Maat, CEO-ul grupului Damen Shipyards, Arnout Damen, directorul general Damen Naval, Roland Briene, și CEO-ul Thales Olanda, Gerben Edelijn, în timpul primei zile a festivalului maritim Sail Den Helder.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Fregatele ASW sunt înlocuitoarele actualelor fregate multifuncționale clasa Karel Doorman. Ele pot fi utilizate pentru mai multe sarcini, însă accentul va fi pus pe războiul anti-submarin. Navele vor avea propulsie hibridă diesel-electrică și vor fi proiectate să navigheze cât mai silențios, pentru a evita pe cât mai mult posibil detectarea lor de către submarine. La bord va fi o suită cuprinzătoare de senzori pentru a detecta submarinele.

Tesla a livrat un număr record de vehicule CITEȘTE ȘI Tesla a livrat un număr record de vehicule

Secretarul de stat olandez Christophe van der Maat: „Achiziția fregatelor ASW are loc în felul în care îl prefer: printr-o cooperare intensă, între țări, forțe armate și industrie. În timp, rezultatul va fi un sistem de arme inovator și puternic. Acest lucru va fi în beneficiul nostru, ca utilizatori direcți, dar și al Europei și al NATO”.

Sfaturi de la stewardese - Cum să nu ai probleme cu avionul CITEȘTE ȘI Sfaturi de la stewardese - Cum să nu ai probleme cu avionul

Fregatele vor avea o lungime de 145 de metri, cu o lățime maximă de 18 metri și un pescaj de 5,5 metri la un deplasament de 6.400 de tone. La bord, va exista loc pentru un echipaj de 117 oameni și capacitate pentru personal suplimentar care să navigheze cu ei. Printre altele, fregatele ASW vor fi echipate cu o suită de război subacvatic (Under Water Warfare Suite - UWWS), un sistem de război de suprafață (Above Water Warfare System - AWWS) și momeli subacvatice. Navele vor fi înarmate cu un tun de 76 mm, torpile MK54, rachete Rolling Airframe Missile (RAM) și Naval Strike Missile (NSM).

Fregata poate găzdui și alte arme, cum ar fi rachete mai puternice și arme laser de înaltă putere. Există, de asemenea, ambarcațiuni și avioane fără pilot la bord pentru utilizare pe/sub apă, precum și aerian.

FOTO Damen Galați va construi și proiecta 4 noi fregate pentru Olanda și Belgia

Întregul proiect este o operațiune comună cu Ministerul Olandez al Apărării, o parte din lucrări urmând a fi efectuate chiar de către Minister. Arnout Damen a adăugat: „Avem aproape 150 de ani de cunoștințe, abilități și tehnologie pentru a coordona și executa proiectarea și construcția navelor maritime complexe. Acest lucru se face nu numai în Țările de Jos, ci și la șantierul nostru din România, unde vor fi parțial construite corpurile navelor”. Aceste corpuri vor ajunge apoi la Vlissingen pentru finalizarea lor ulterioară, instalarea și integrarea sistemelor de arme și, în cele din urmă, punerea în funcțiune a fregatelor pentru a fi livrate marinelor belgiene și olandeze.

Actualele fregate multifuncționale ale clasei Karel Doorman au fost construite începând cu anul 1985 de către Damen Naval (la acea vreme Koninklijke Maatschappij de Schelde). Între 1991 și 1995, au fost livrate opt fregate clasa M, dintre care șase au fost vândute în cele din urmă altor țări, inclusiv două către Belgia. Odată cu sfârșitul duratei de viață a acestor nave, Țările de Jos și Belgia au decis în comun să își înlocuiască navele cu aceste fregate ASW. Prima navă este preconizată să fie livrată în 2029.

Damen Shipyards Group își desfășoară activitatea de peste 90 de ani și oferă soluții maritime la nivel mondial, prin proiectarea, construcția, conversia și repararea navelor și a componentelor navelor. Prin integrarea sistemelor creăm platforme inovatoare, de înaltă calitate, care oferă clienților noștri valoare adăugată maximă.

Damen operează 35 de șantiere navale și alte 20 de companii în 20 de țări, susținute de o rețea de vânzări și service la nivel mondial. Damen Shipyards Group oferă locuri de muncă directe pentru peste 12.500 de oameni
 

viewscnt
Afla mai multe despre
damen galați
fregate