Strategia Renault de dezvoltare a gamei de vehicule comerciale ușoare cu propulsie complet electrică, bazate pe software, începe să aducă primele rezultate concrete, sub coordonarea Flexis, parteneriatul cu Volvo Group, compania de camioane, și cu transportatorul CMA CGM.
Noile platforme electrice definite de software, anunțate în urmă cu un an de Renault și Volvo Group, au ajuns deja într-o fază finală, sub forma a trei vehicule comerciale ușoare (LCV), prezentate de constructorul francez ca modele de serie.
Cele trei mașini, Trafic, Goelette și Estafette, beneficiază de o arhitectură electronică de tip Software Defined Vehicle, dezvoltată de divizia Ampere, cu tehnologie pe 800 de volți, care permite încărcări ultra-rapide, în mai puțin de 20 de minute de la 15 la 80% și oferă o autonomie de până la 450 km.
21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene

Mașinile au două opțiuni de baterii, cu chimii LFP sau NMC, cu autonomie standard și extinsă, pentru orice tip de utilizare, versiunea de intrare oferind 350 km autonomie.
Platforma celor trei mașini are integrată bateria, fiind una de tip skateboard, care folosește structura șasiului pentru a integra celulele de baterii.
Această platformă a fost dezvoltată împreună cu partenerii de la Volvo Group, compania de camioane, specializată în vehicule comerciale și are un motor amplasate în spate. Acest detaliu tehnic a permis dezvoltarea unei direcții cu rază de bracaj mică, utilă în orașe și spații mici.
Motorizarea disponibilă pe cele trei mașini va avea o putere de 150 kW și un cuplu maxim de 345 Nm, iar tehnologiile de conectare și cele de asistență vor putea fi actualizate oricând, de la distanță. De asemenea, Trafic, Goelette și Estafette vor oferi funcții Vehicle-to-Load (V2L) și Vehicle-to-Grid (V2G), respectiv încărcarea externă de dispozitive sau unelte, precum și livrarea de energie în rețeaua publică.

Cele trei vehicule comerciale vor fi construite în uzina Renault din Sandouville, Franța, pe liniile unde este asamblat modelul Renault Trafic cu motor cu combustie. În aceeași uzină vor fi construite și caroseriile personalizate.
Designul celor trei mașini este unul modern, însă el preia elemente vizuale ale vechilor generații cu combustie, în special Estafette, care amintește de modelul comercial al anilor 60 – 70. Furgoneta de tip L1, Trafic, are o capacitate de încărcare de 5,1 m3, la o lungime de 4,87 m și o lățime de 1,92 m (identică pe toate cele trei vehicule).
Autoutilitara de tip L2 are o capacitate de încărcare de 5,8 m3 pentru o lungime de 5,27 m, cu un ampatament cu 40 cm mai lung. În același timp, înălțimea totală a fost redusă la 1,90 m, asigurând accesul în toate parcările subterane.
La interior, cele trei au un design robust, bazat pe două ecrane, de 10 și 12 inchi, cu scaune tapițate cu textil ce imită materialul jeans albastru.

În mod particular, platforma caroseriei Goelette permite personalizări diverse și oferă o capacitate de încărcare de 1,6 tone și poate avea versiuni carosate de până la 10 m3.
În același timp, Estafette este cel mai înalt dintre cele trei, cu 2,60 m, permițând unui operator de 1,90 m înălțime să stea în picioare în interiorul vehiculului. Estafette are o capacitate de încărcare de 9,2 m3.
Mașinile sunt bazate pe software, ceea ce înseamnă toate funcțiile sunt controlate de sisteme de calcul performante și au în centru un sistem de operare CAR care rulează pe baza sistemului Google – Android. Sistemul de operare va permite integrarea propriilor tehnologii ale companiilor care cumpără aceste vehicule, pentru a comunica cu șoferii referitor la activitățile de transport.
Vehiculele vor putea primi noi funcții pe tot parcursul ciclului de viață, în timp real, inclusiv prin personalizarea acestora în funcție de specificul fiecărei companii.


